KOOP JE KERSTDINER MET EEN CADEAUKAART VAN JOUW BUURTSUPER

Over anderhalve maand is Sinterklaas alweer in het land. Een maand daarna zit iedereen in de kerstdiner-stress. Ook financieel. Zeker als je de hele familie uitnodigt, dan gaat zo’n dinertje-voor-velen flink in de papieren lopen. Zeker voor iemand die eigenlijk te weinig geld heeft om zich dat te veroorloven. Terwijl het toch zo leuk is! Kijk, zo schiet je vanzelf wel in de stress.

Dat is helemaal niet nodig. Behalve cadeaubonnen of cadeaukaarten voor boeken of drank, heb je sinds een aantal jaren ook supermarkten waar je aan de servicebalie een cadeaukaart kunt kopen. Die kan de ontvanger vervolgens in die supermarkt besteden. Zo’n kaart is in feite een chipkaart zonder pincode, die je als een elektronische portemonnee kunt gebruiken.

Scannen

Bij het afrekenen laat je de kaart scannen door de caissière. Als er genoeg saldo op de kaart staat, dan hoef je niets bij te betalen. Uiteraard wordt het oude saldo verminderd met het bedrag van je aankopen. Wat er aan nieuw saldo overblijft, kun je een volgende keer besteden. Als er minder saldo op de kaart staat dan je moet betalen, dan moet je bijleggen, min het saldo dat nog op de kaart stond.

Zo’n chipknip voor eten en drinken is natuurlijk een heel fijn cadeau voor iemand die in december leuke etentjes voor de familie wil organiseren, maar die tegen de hoge uitgaven aanhikt. De tip voor de komende maanden: als iemand vraagt wat je voor je verjaardag wilt hebben, denk dan eens aan zo’n simpele supermarkt-cadeaukaart. Het is helemaal legitiem dat je het vraagt, en je hoeft je nergens voor te schamen.

Vragen

Aan de hand van een aantal vragen, stellen we je de supermarkt cadeaukaart nader voor:

  • Bij welke supermarkten kun je een cadeaukaart kopen?   Niet alle supermarkten hebben een cadeaukaart. Tijdens ons eigen Dora-onderzoek ontdekten we dat Jumbo, Emté, Albert Heijn, Spar, Plus en Dirk van den Broek er in ieder geval wel een hebben.
  • Welk bedrag kun je op de kaart laten zetten?   Bij de meeste supermarkten gaat het om bedragen tussen € 5 en € 150. Alleen bij Emté is het maximale bedrag een tientje.
  • Hoe lang kun je het bedrag besteden?   De cadeaukaarten van onder andere Jumbo en Spar zijn onbeperkt geldig, Albert Heijn hanteert een royale termijn van drie jaar. Dus ook als je niet het hele saldo hebt gebruikt, kun je binnen de termijn het overgebleven bedrag opgebruiken. Dirk van den Broek heeft een extra service: je kunt de kaart tussentijds laten opwaarderen, dus: opnieuw opladen en zo meer keren gebruiken. Daardoor wordt de kaart nog meer een soort chipknip.
  • Kun je de kaart alleen bij de supermarkt besteden die hem uitgeeft? Ja, dat is een nadeel, inderdaad. Als je een dergelijke kaart geeft, let er dan wel op dat er een filiaal van de supermarkt in de buurt is van de ontvanger. Meestal weet je dat wel, als je regelmatig bij elkaar op visite komt. En anders check je even op internet.
  • Hoe kun je weten wat het (resterende) saldo van je kaart is?  De meeste supermarkten hebben op hun site een mogelijkheid om het saldo te checken. Dat is het voordeel van zulke elektronische kaarten: alles wordt op een centrale computer bijgehouden. Behalve jouw naam en jouw gegevens, uiteraard. Dat is fijn, als je aan je privacy hecht.

Je komende kerstdiner begint met een cadeaukaart van jouw supermarkt. Vraag ernaar, voor je verjaardag. Wil je een cadeaukaart geven? Zoek dan op het internet naar informatie over de cadeaukaart van de supermarkt bij jou in de buurt, en in de buurt van de ontvanger. De aanschaf is niet moeilijker dan van een drank- of boekenbon, en het gebruik is supergemakkelijk.

LEES MEER:   Denk nu al aan de decembercadeautjes:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/denk-nu-al-aan-de-decembercadeautjes/

 

Dit vind je misschien ook leuk...