KOPPELVERKOOP MAAKT PRODUCTEN DUUR

Twee jaar geleden maakten diverse media bekend, dat de firma Hewlett Packard printers op de markt had gebracht, die niet meer werkten op merkvreemde inktcartridges. Er zat software in de printers, waardoor de apparaten geen andere cartridges accepteerden dan die van Hewlett Packard zelf. Zelfs apparaten die al lang en breed gekocht waren door de klant, werden via downloads omgeschakeld op HP-patronen.

Dora printer 1

Hewlett Packard gaf allerlei vage redenen waarom dat omkatten is gebeurd. Experts wezen er destijds op, dat een fabrikant van printers weinig verdient aan de printers zelf. Maar des te meer aan de inktcartridges. Misschien omdat die dingen eigenlijk veel te duur verkocht worden, en er dus winst wordt gemaakt zonder dat daar iets tegenover staat? Winst met niks? Hoe valt het anders te verklaren, dat andere producenten cartridges kunnen produceren die normaal functioneren, en toch maar de helft kosten van de merkcartridges?

Bedotten

Het wordt blijkbaar een trend: klanten keihard bedotten, om ze via een monopolie meer geld uit de zak te kloppen. Het lijkt een beetje op de truc die een grote Amerikaanse oliefirma een eeuw geleden uithaalde in China. Het bedrijf gaf gratis olielampen weg aan arme Chinese boeren. Die hadden zulke moderne verlichting nog niet, en waren heel blij waren met zo’n mooie lamp, en dan nog wel gratis. Ze kregen de lampen voor niets. Maar de lampen brandden uiteraard niet zonder peterolium. En die moesten de boeren wel gewoon kopen, bij die oliefirma.

Hoe kun je iets aan dergelijke koppelverkoop doen? Misschien geen printers meer van Hewlett Packard kopen? Zo is Volkswagen ook gedwongen om de sjoemelsoftware uit hun dieselauto’s te halen. Als consument heb je uiteindelijk de macht om te kopen, maar ook om niet te kopen. Of de voorkeur te geven aan het product van een andere fabriek. Dan moeten ze maar luisteren, die producenten.

Dora rommelmarkt

LEES MEER:   Met een beetje handigheid ben je goedkoper uit. De handleidingen vind je op internet:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/zelf-repareren-leer-je-op-het-internet/

 

Dit vind je misschien ook leuk...