KOUD WATER VOOR WARME DAGEN
Gewoon water is een prima dorstlesser, die overal in Nederland voor bijna niets uit de kraan stroomt, in veel gevallen van bronwaterkwaliteit. Ideaal in de zomer, het liefst gekoeld. Zorg daarom dat je altijd een voorraadje water in je koelkast hebt staan.
Als je een zogenaamde Amerikaanse koelkast hebt staan, dan weet je hoe fijn koel kraanwater is. Zo’n koelkast heeft een verbinding met de waterleiding, en koelt steeds een voorraadje water op Siberische temperaturen. Je hoeft alleen maar te tappen. Ook in veel bedrijven en instellingen heeft de automaat voor koffie en thee een aparte knop voor ijskoud water. Of heeft het personeel de beschikking over zo’n waterautomaat met een grote plastic fles op z’n kop, waarin belletjes opstijgen, als je een bekertje gekoeld (bron)water tapt.
Werkplek
Koud water wordt steeds meer een onderdeel van de werkplek, dus waarom zou je ook niet thuis van koud water genieten? Er zijn een aantal manieren waarop je in jouw koelkast een voorraadje water kunt opslaan:
- In een kan. Er zijn tegenwoordig speciale waterkannen op de markt, maar een gewone kan voor sangria doet het ook. Je moet er natuurlijk wel plaats voor hebben. Vooral de hoogte van de waterkan kan een probleem zijn, in een kleine maat koelkast. Je kunt het gewone kraanwater nog lekkerder maken door er smaakjes aan toe te voegen, in de vorm van een takje munt, een sliert citroenschil, of schijfjes komkommer, bijvoorbeeld.
- In flessen. Je kunt een grote anderhalf of tweeliter plastic frisdrankfles schoonmaken en voortaan als waterfles gebruiken. Anders dan een kan kun je een fles mooi plat leggen, zodat hij weinig plaats inneemt. Je moet dan natuurlijk wel de dop bewaren! Nog handiger is het, om het water in een aantal kleinere plastic flessen te bewaren, bijvoorbeeld flessen van een halve liter. Als je zo’n flesje geheel of gedeeltelijk hebt leeggeschonken, vul je het weer met water uit de kraan. Dat is dan lauw. Als je nog een aantal flesjes hebt liggen, kun je een volgende keer wederom koud water schenken, terwijl het opnieuw gevulde flesje de kans krijgt om weer af te koelen. Je moet natuurlijk nooit direct uit de flessen drinken, dat is onhygiënisch.
Chemie
Koud water is een prima dorstlesser, zonder calorieën, zonder suiker en zonder chemie. Zoiets lekkers hoort in ieder huishouden dat spaarzaam en gezond leeft. Niet moeilijk, lijkt ons. Cool! Proost!
LEES MEER: Besparen op water? Douchen met een emmer naast je:
http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/elke-emmer-opgevangen-douchewater-bespaart-jou-geld/
Ik zet ’s avond ook een literkan met koud water en een zakje witte thee of groene thee in de koelkast, takje munt erbij en in de middag heb ik dan heerlijke koude thee, gaat ook wel mee in de dopper als we gaan fietsen. Op fietsvakanties doe ik dat ook, ’s avonds zakje thee in de dopper, in de ochtend lekkere frisse thee. Geen waterkoker voor nodig.
Gek genoeg is warm gekookt water ook een goede dorstlesser, ook met warme dagen. Ik vind het nog lekker ook. Smaakt toch heel anders dan koud water, wat mij altijd heel snel gaat vervelen.