KUNST KIJKEN VOOR NIETS

Natuurlijk moet je eten, maar ook de geestelijke mens wil gevoed worden. Bijvoorbeeld door naar een leuke kunsttentoonstelling te gaan kijken. Helaas zijn de meeste musea niet gratis. Je kunt veel exposities voor niets bekijken als je een Museum Jaarkaart hebt, maar die kaart moet je wel eerst voor veel geld kopen. Bovendien moet je voor veel bijzondere tentoonstellingen ook nog een toeslag betalen, bovenop je Museum Jaarkaart. Beeldende kunst kijken is duur. Tenzij je het slim aanpakt. Hier een aantal tips voor kunst kijken voor niks:

  • Behalve musea zijn er ook galeries. Die zijn gratis toegankelijk, en als je een leuk gesprek voert met de galeriehouder, dan wil die je ook nog wel een kopje thee inschenken, voor de gezelligheid. Bovendien krijg je heel persoonlijk uitleg over de tentoongestelde kunst. Natuurlijk hoopt de galeriehouder dat jij wat koopt, maar zal daar zeker niet op aandringen. Kijk gerust, en koop niets.
  • Ook sommige bedrijven en instellingen exposeren wel eens kunst. Gemeentehuizen bijvoorbeeld, bibliotheken of medische centra. Daar kun je gewoon binnenwandelen en ongestoord kijken.
  • Veel musea hebben verenigingen van ‘vrienden van’. Vrienden van een museum hebben vaak het recht om het museum gratis te bezoeken, samen met een gast, die ook geen entree hoeft te betalen. Natuurlijk moet je zo’n vriend kennen, maar als je er een kent, moet je er ook een beetje op aandringen dat die vriend jou meeneemt. Zo kom je nog eens ergens.
  • Sommige gemeenten hebben een kortingenkaart voor minima, waarmee allerlei zaken gratis of met grote korting kunnen worden ondernomen. Daar hoort goedkoop sporten voor kinderen net zo bij, als het tegen gereduceerd tarief culturele evenementen bezoeken, zoals musea. Vraag er eens naar, bij de gemeente.

Agenda

Houd de huis-aan-huisbladen en de lokale kranten in de gaten. Die hebben dikwijls een agenda, waarin dergelijke gratis exposities worden aangekondigd. En zoek op internet naar galerieën bij jou in de buurt. Vaak kun je je via de site van een galerie opgeven voor aankondigen van openingen, of voor een nieuwsbrief, gratis in jouw mailbox. Let op de openingen, want dan wordt er nog wel eens een lekker hapje en drankje geserveerd, ook geheel en al gratis.

Je ziet: als je oplet, dan is kunstgenot zelfs voor de grootste armoedzaaier bereikbaar, soms inclusief wat lekkers en een goed gesprek over kunst. Wees slim als je voordelig eten wilt kopen. Wees ook slim als je van kunst houdt. Om die andere honger te stillen.

LEES MEER:   Je kunt zelfs vanuit je luie stoel (virtueel) door een museum lopen, geheel gratis:

http://www.dora-besparen.nl/naar-buiten/een-dagje-uit/loop-eens-virtueel-door-een-museum/

Dit vind je misschien ook leuk...