LAAT DIE BONNEN NIET LIGGEN
Afgelopen jaar was er iets opvallends bij het faillissement van speelgoedwarenhuis Intertoys. Want de vele cadeaubonnen van Intertoys konden of waren niet ingeleverd. Dat leidde zelfs tot opstootjes in de winkels. Omdat het systeem eruit lag, konden de cadeaubonnen niet worden gebruikt. Volgens een landelijk dagblad hadden Nederlanders samen toen nog tienduizenden Intertoys-bonnen liggen, met een waarde van zeker een miljoen euro. Slechts een deel daarvan kon in de laatste bestaansdagen van dit winkelbedrijf nog gebruikt worden. Wat toen niet gebruikt werd, is vervolgens waardeloos geworden.
GEBRUIK DIE BONNEN OOK ECHT
Cadeaubonnen zijn leuk, zeker als je ook echt iets in die winkel wilt kopen. Maar er is altijd een risico dat zo’n bon in een diepe la terecht komt en vergeten wordt. Boekhandels kennen het al heel lang: klanten die vragen of de boekenbon nog geldig is, die ze ooit hebben gekregen voor een spreekbeurt, maar die ergens onderop de stapel is verdwenen.
• Als je een cadeaubon hebt gekregen, zet die dan op een plek in het zicht, waar je er dagelijks tegenaan kijkt, bijvoorbeeld geprikt op een prikbord of leunend tegen een opvallend plekje op het dressoir. Zet desnoods een aantekening in je agenda of op je kalender dat je iets met die bon moet doen, in de trant van: ‘Denk aan de boekenbon!’, desnoods enige malen herhaald in het jaar.
• Ongeveer het zelfde geldt overigens voor spaarzegeltjes van de supermarkt. Eén van de redenen waarom supermarkten al tientallen jaren met koopzegels doorgaan, is omdat er voor grote bedragen zegeltjes kwijtraken. Die worden dan niet geplakt, en daarom niet gespaard en uitbetaald. Voor de winkel geldt: zegeltje weg, winst geboekt. Leg de zegeltjes altijd op een vaste plek, en plak ze zo snel mogelijk in het boekje, dat je op een zichtbare plek bewaart.
Cadeaubonnen en spaarzegels vertegenwoordigen een bepaalde waarde. Eigenlijk is er geen groot verschil tussen bonnen en zegeltjes, en geld. Ga er daarom met enige aandacht mee om. Want je bon niet inwisselen is verlies voor jou, en winst voor de winkelier. En er is achteraf niets aan te doen.
LEES MEER: Je kunt ook gewoon geld vragen:
VRAAG MAAR GEWOON GELD OF EEN CADEAUBON