LAAT FRUIT NIET BEDERVEN

Het wordt weer een lang weekeinde, net als rond de Kerst. Dan is het goed om een flink voorraadje fruit in huis te hebben. In december kun je niet genoeg vitamientjes tot je nemen. Maar soms komt het voor, dat de helft van vruchten op de fruitschaal al bedorven is, voordat je ervan kunt genieten. Hoe kun je voorkomen, dat fruit gaat rotten? Want voor rot fruit heb je wel betaald, maar je gebruikt het niet. Hoe voorkom je deze geldverspilling? Hier een aantal tips:

Dora sinaasappelsalade 1

  • Koop niet meer dan je binnen vier dagen kunt eten. Dat scheelt enorm in bederf. Bovendien wil je na vier keer een banaan ook wel eens wat anders eten, toch? Uiteraard maakt het qua hoeveelheid uit, of je alleen leeft of met een groot gezin.
  • Koop fruit dat je even mag vastpakken, bijvoorbeeld in de zelfbediening van de supermarkt, of op de weekmarkt. Zo kun je het beter beoordelen. Vaak is een kilo fruit in een plastic bak goedkoper dan losse vruchten per gewicht. Maar omdat je de kwaliteit in de bak niet kunt controleren, zouden er best weleens minder mooie exemplaren tussen kunnen zitten. Of fruit dat hard en nog niet rijp is. Even voelen geeft meer zekerheid.
  • Als je een voorraadje perssinaasappelen gekocht hebt, leg ze dan één voor één op de schaal, en voel welke exemplaren het hardst zijn. Harde perssinaasappelen met een harde schil gaan meestal langer mee dan de wat zachte sinaasappelen. Leg de harde exemplaren onderop, en de wat zachtere bovenop de stapel. De zachte maak je zo eerder op.
  • Bewaar zacht (zomer)fruit zoals bessen en aardbeien altijd in de koelkast.
  • Probeer je fruitschaal op een wat koelere plaats te zetten, bijvoorbeeld in een koele keuken, in een voorraadkelder, of op een vensterbank bij een raam met een rooster dat altijd open staat. Die paar graadjes koeler maken een echt verschil.
  • Controleer bij grote hoeveelheden regelmatig of alle vruchten nog goed zijn. In een schaal met twintig perssinaasappelen kan één beschimmelde vrucht alle andere sinaasappelen ‘aansteken’. Haal die weg. Overigens is een beurs plekje op een perssinaasappel geen ramp. Snij de helft met de beurse plek weg, en pers de rest uit. Zo heb je toch een halve sinaasappel gered van de afvalbak.

GROENTE EN FRUIT

Als je het fruit goed bekijkt, betast, en zelfs even besnuffelt, dan is de kans kleiner dat je straks met rotte vruchten zit. Sinaasappelen en mandarijnen worden in netjes verkocht. Laat het netje door je handen rollen, kijk goed, en voel eventueel of er beurs fruit tussen zit. Want elke rotte sinaasappel is een verspilling van je geld. Ga dus rustig terug met je netje, als bij thuiskomst blijkt dat er minder fraaie exemplaren in je aankoop zitten. Je mag van je leverancier verwachten dat je goed en onbedorven spul krijgt.

Dora appels klein

LEES MEER:   Fruit met vla is een mooi recept voor een toetje:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/fruit-in-de-vla/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Zuinigaan schreef:

    Grotere hoeveelheden kopen is vaak voordeliger dan per stuk of per kilo. Ik koop vaak in aanbiedingen en bewaar appels, peren en sinaasappels in de groentelade van de koelkast. Dan blijven ze lang goed.

  2. liesbet schreef:

    Als fruit te vlug rijpt en je het niet tijdig kan consumeren, kan je het ook verwerken. Te rijpe appels en peren verwerk je tot appel- of perenmoes dat je bij de warme maaltijd kan gebruiken of je kan het moes diepvriezen.
    Van te rijpe bananen maak je een milkshake of je kan de bananen diepvriezen. Ze komen er dan wel zwart verkleurd uit maar zijn nog perfect bruikbaar om te mixen met melk.
    Als je het fruit dat je in huis hebt, tijdig controleert kun je heel makkelijk vermijden dat er fruit rot en moet weggegooid worden.
    Ik koop ons fruit altijd in de supermarkt omdat ik dan de rijpheid zelf kan kiezen. Koop je op de markt of in een kleine groentenwinkel dan mag je meestal niet zelf je groenten of fruit zelf kiezen.
    Het stoort me soms dat ik in de supermarkt mensen zie die fruit (of groenten) aan het kiezen zijn en meerdere stuks verleggen of in zitten te knijpen en op die manier de koopwaar beschadigen.