LANG GELEDEN BETAALDE JE DE HUUR CASH
Een halve eeuw geleden waren de vrouwen de penningmeesters van het gezin. Zij reserveerden geld voor de huur, voor elektriciteit, voor kolen en verzekeringen. En van het geld dat overbleef, werden de ingrediënten voor een eenvoudige doch voedzame maaltijd gekocht. De man kreeg meestal wat zakgeld mee, voor een builtje shag en een rolletje drop of pepermunt.
Veel jonge vrouwen vonden het best moeilijk, om ineens zo veel financiële verantwoording te dragen. Een oudere dame vertelde ons dat ze, vlak na haar trouwen, voor het eerst het salaris van haar man in handen kreeg, en dacht dat het voor een week was. Tot bleek, dat ze er een hele maand mee moest doen. Oeps! Het geeft in ieder geval aan, dat niet alleen de jonge generatie van dit moment weinig besef heeft van de waarde van geld. Het is van alle tijden. Met geld omgaan moet je leren.
Elke week
De jonge generatie heeft het daarbij wel moeilijker dan de generatie van vijftig jaar geleden. Toen werd het loon cash uitbetaald, vaak elke week, en kon je letterlijk de munten en biljetten in aparte potjes doen. Van die potjes bleef je af, tot het geld voor de huur of voor gas en elektra werd opgehaald. Dat gebeurde maandelijks door mannen die het geld in leren tassen stopten. Aan de deur werd een kwitantie uitgeschreven, dat je had betaald. Geld werd echt uitgeteld, en verdween niet zoef! zoef! via een incasso van de ene digitale rekening naar de andere.
Het gemak dient de mens. Mannen die de huur cash ophalen: het zou uit veiligheidsoverwegingen niet eens meer kunnen. Dus laat je de huur van je betaalrekening afschrijven. De kans dat je een beetje kwijtraakt waaraan je, al dan niet dwingend, geld hebt uitgegeven, is echter levensgroot aanwezig. Wat vroeger letterlijk werd uitgeteld, vraagt tegenwoordig toch enig oppassen, en narekenen is lang geen gek idee.
Beheerder
Wat na vijftig jaar wel veranderd is, is dat de vrouw niet meer de beheerder is van het salaris van haar man. Ze verdient meestal zelf een inkomen, en voegt dat samen met zijn salaris. En uiteindelijk wordt er aan de keukentafel vaker samen gepraat over de gezinskas. Dat is mooi, want samen kom je er beter uit.
LEES MEER: En dan zingt tante Dora de droevige eindevandemaand-blues:
http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/de-eindevandemaand-blues/