LEEF AF EN TOE RUSTGEVEND, ZOALS VROEGER

We hadden het gisteren over lekker ouderwets etalagekijken. Doen we niet meer, tegenwoordig. Het was saai, langs de etalages slenteren op de zondagmiddag, zeker. Maar op een bepaalde manier ook lekker rustgevend. Eens gewoon even niets! Soms is ‘ouderwets’ een manier om niet door te draaien, en je verstand bij elkaar te houden. Even terug in de tijd, een pauze inlassen. Misschien mogen we je een paar tips geven, hoe ‘ouderwets’ je kan helpen om terug te vinden tot je innerlijke zelf?

  • Las af en toe een iPhone-vrije dag in. Laat Het Ding liggen en lees eens een boek in de bus of trein. Als het je moeilijk valt om Het Ding niet continu in je handen te hebben, houd dan wat anders continu in je hand, iets ouderwets, zoals een krant of een stuk zoethout om op te kauwen (geen sigaret, natuurlijk). Tjonge, wat voelt dat anders! Een beetje gek in het begin, maar je hebt opeens tijd om eens naar andere, echte mensen te kijken of te luisteren. Best eng in het begin, maar misschien ontstaat er wel vanzelf een gesprek, zomaar in de buitenlucht, op straat met een levend mens. Toch wel weer leuk, voor de verandering.
  • Eet weer eens onbeschaamd ouderwets eten. Uitgebakken spekjes, kruimige piepers, spruiten en ontbijtkoek met dik boter. Dat hoeft niet elke dag, maar zo af en toe, net vaak genoeg om het geruststellende gevoel te krijgen dat je rond etenstijd niet altijd in de gezondheidsstress hoeft te schieten. Wat een verademing! En wat lekker, zo af en toe!

  • Koop eens niets. Ga eens een stukje wandelen in een mooi park, kijk desnoods naar de etalages, maar koop niks. Je hoeft niks te kopen, echt niet! Je MAG. Wow, wat een onwijs rustgevend idee!
  • Ga af en toe eens op je bips zitten en doe niets. Helemaal niets. Kijk naar buiten, naar de vogeltjes in de tuin, naar de condenssporen van hoogvliegende vliegtuigen, of naar de laatste bladeren die van de bomen vallen. Kijk geen televisie, pak niet om de tien seconden Het Ding, en laat het multitasken even rusten. Oef, wat krijg je daar een energie van!

Ouderwetse dingen, zoals nadenken, voor je uit staren, of met een levend mens praten, hebben dikwijls grote voordelen, ook financiële voordelen. Voor ouderwetse dingen heb je geen abonnement nodig, geen stroom, je hoeft je nergens tegen te verzekeren. Het is gratis, maar als je het goed doet, kan het je uiteindelijk zelfs geld opleveren. Want door na te denken en zomaar met mensen te praten kom je op goede ideeën. En goede ideeën zijn geld waard. Daar is niets ouderwets aan.

LEES MEER:   Ontspan je zoals een kat het doet:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/ontspan-je-zoals-een-kat-het-doet/

 

Dit vind je misschien ook leuk...