LEES EN BESPAAR MEER

In deze zomermaanden denk je bij de woorden ‘lezen’ en ‘literatuur’ vooral aan een spannende thriller voor op het strand of op de camping. Of aan een spannend bibliotheekboek op je balkonnetje, als je weinig geld te besteden hebt aan vakantie. Ondanks de warmte willen we je toch ook wijzen op andere literatuur, namelijk op de ‘vakliteratuur’ die alle mensen met een mager inkomen zouden moeten bijhouden.

We zetten hieronder een voorraadje studiemateriaal voor je op een rijtje, onder het motto: ‘Lees en word wijzer (en bespaar)’:

 • Foldertjes van de supermarkt en de goedkope warenhuizen.  Je kunt papieren folders in je brievenbus laten gooien, of ze elektronisch bekijken op internet. Folders zijn standaardliteratuur! Als je verstandig inkoopt door gebruik te maken van zoveel mogelijk aanbiedingen, kun je per gezin op jaarbasis al snel honderden euro’s besparen.
 • Huis-aan-huisbladen. Ook in de gratis weekbladen staan aanbiedingen, en wordt er soms werk aangeboden. Bovendien worden er in veel huis-aan-huisbladen gemeentepagina’s afgedrukt. Daarop staan nieuws en aankondigingen van de gemeente waarin je woont. Het komt regelmatig voor dat dergelijke aankondigingen betrekking hebben op uitkeringen, maatschappelijke hulp en andere sociale voorzieningen. Die zijn belangrijk voor jou!
 • Gemeentegids.   Ook in de plaatselijke gemeentegids staan adressen en informatie die betrekking hebben op maatschappelijke hulp, keurig overzichtelijk bij elkaar. Houd die informatie bij de hand. Gemeentegidsen worden soms ieder jaar in papieren vorm aan huis bezorgd, of ze kunnen bij de gemeentebalie gratis worden opgehaald. De meeste gemeenten hebben de gids ook integraal op hun website staan.
 • Folders van maatschappelijke instellingen.   Veel gemeentelijke en andere instellingen die mensen hulp bieden, geven folders uit met informatie. Die informatie kan je helpen om in het doolhof van regelingen en hulpverleners de weg te vinden. Dergelijke folders kun je bij het gemeenteloket krijgen, je kunt ze via de mail of telefonisch bij de gemeente of bij de instellingen aanvragen, en in de folderrekjes van huisartsen, apotheken en sociale centra staan ze eveneens voor het grijpen. Soms staan folders digitaal online.
 • Boeken met handige (bespaar)tips.   Als je lid bent van de openbare bibliotheek, heb je toegang tot een heleboel boeken die jou kunnen helpen. Denk daarbij aan boeken met financiële bespaartips, boeken over doe-het-zelven en zelf gebruiksvoorwerpen knutselen, boeken met brei- en naaipatronen, en natuurlijk kookboeken. Zelfs als je geen lid bent, kun je in de bibliotheek zelf boeken inzien en doorbladeren. Neem een schrijfblok mee en schrijf de dingen op die jij handig en belangrijk vindt. Let ook op het rek met tijdschriften, want daar staan eveneens handige bladen in.

Van lezen kun je leren. Ook hoe je zuinig en zonder al teveel financiële kleerscheuren door de armoede komt. Zoals we hierboven hebben aangegeven, hoeft de lesstof niet veel te kosten, en is meestal gratis. Haal jouw vakliteratuur in huis!

LEES MEER:   Besparen kan ook je vrijheid teruggeven:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/besparen-kan-je-ook-je-vrijheid-terug-geven/

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Ineke schreef:

  Ik weet niet of jullie het er al een keer over gehad hebben maar op deze pagina https://www.vanspaarbankveranderen.nl/sparen/over-vanspaarbankveranderen/hanneke-van-veen-rob-van-eeden/boek-je-geld-of-je-leven/

  Vind je het gratis boek: Je geld of je leven. Echt een basisboek als je wilt gaan besparen en nog een beetje een beginner bent. Dit boek zouden ze moeten onderwijzen op school.

 2. anoniem schreef:

  Soms is het in de bibliotheek ook handig om even een foto van een artikel te maken om de informatie te onthouden i.p.v. opschrijven.