LEKKER (EN GOEDKOOP) RELAXEN AAN DE WATERKANT

Vannacht hadden diverse plaatsen in ons land nog last van vorst aan de grond. De discussie over over weer is verleden tijd, we weten nu zeker dat ons klimaat anders aan het worden is. En krijgen we steeds vaker extremer en veranderlijke dagen. En daarbij blijkt in de weersverwachtingen dat het zonniger en warmer gaat worden. Tijd om er eens op uit te trekken in de natuur. Of om eens de waterkant op te zoeken. Want er is geen betere plek om alles van je af te laten glijden, dan een plekje aan het water. Wil je suggesties? Hier komen ze:

• Dat je een hele dag aan het strand kunt doorbrengen, hoeven we je niet te vertellen. Maar bezoek het strand niet als de rest van Nederland dat ook bedacht heeft. Dan komt niets van onze 1 1/2 meter afstand-wereld terecht.

• Misschien woon je niet in de buurt van de kust, maar wel aan een rivier? Ook goed! Zoek een leuke plek in de uiterwaarden, en geniet van de langskomende schepen, de scharrelende vogels, de bijzondere wilde planten en de zoemende bijtjes. Als je op de fiets gaat, kun je diverse malen van plek veranderen, voor de variatie. En als er een pontje in de buurt is, vaar dan zeker een keer mee. Het kost bijna niks, en de kinderen vinden het prachtig.

• Een beek is romantischer dan een brede rivier. Beken slingeren zich soms door landschappen die om de kilometer veranderen. Stroomt er bij jou in de buurt een beek? Maak eens een wandeltocht langs de bedding, en kijk niet alleen naar het water, maar ook naar de omringende natuur en het landschap.

• Meren en plassen trekken vaak veel vogels aan. Als je je voor vogels interesseert, of als je daarmee wilt beginnen, is een dagje aan de rand van een waterplas een prima uitje. Vergeet niet je verrekijker en je camera mee te nemen.

• Is er een grote zeehaven of een imposante sluis bij jou in de buurt? Heel leuk, en niet alleen voor de mensen die van techniek houden.

Een plekje aan het water is bijna altijd gratis. Een goed gevulde picknickmand hoeft niet duur te zijn, net zo min als een overvaart met een pontje. En als je op de fiets of wandelend gaat, kost het vervoer ook niets. Bovendien zie je meer, als je fietst of wandelt. Maak foto’s, als het kan. Maak samen met je kinderen een verslag, en zet het eventueel online. Laat maar gerust aan iedereen zien dat jij een prima dagje aan het water hebt doorgebracht. Dat het bijna niets kostte, is jouw grote geheim.

LEES MEER: Vogels vinden het ook fijn als je in je tuin water voor ze neerzet:

VOGELS LOKKEN? DENK AAN HET WATER!

Dit vind je misschien ook leuk...