LEKKER INGESNEEUWD: KNUS LEVEN ALS EEN NEANDERTHALER

Dat spreekt ook in Nederland tot de verbeelding, die sneeuwtoestanden in Oostenrijk. Dat je je dorp niet uit kunt omdat de wegen versperd zijn door lawines, en dat dan ook nog de stroom uitvalt, en de wifi. Help! Gelukkig worden in ons land zelden hele dorpen onder de sneeuw bedolven. Maar nu er ook in ons land een paar centimetertjes sneeuw gaan vallen (die heel even blijven liggen), is het misschien toch een mooie gelegenheid om eens over een dergelijk noodgeval na te denken.

Want helemaal ingesneeuwd raken brengt ook een soort oergevoel bij de mensen boven. Wat doe je, als je niet meer op je dagelijkse gemak kunt rekenen. Het gemak van internet, van elektrisch licht, van verwarming via een knop in de muur, het gemak van een volle supermarkt en de weelde van een goed werkend openbaar vervoer. Zeg maar: dat je je even een neanderthaler in de ijstijd kunt voelen, helemaal op jezelf aangewezen. Best wel een goede manier om eens over onze cultuur en over onszelf na te denken.

Berg sneeuw

Wat doe je, als je huis onder een berg sneeuw verdwenen is, jij er niet meer uit kunt, en de stroom is uitgevallen? Hier een aantal suggesties:

• Ga lezen, in zo’n ding met papieren velletjes tussen twee plaatsjes karton. Er ligt er vast nog wel eentje ergens in een la.

• Ga breien en haken! Als het insneeuwen een dag duurt, kun je misschien een pannenlap haken. Als het een week duurt, kom je gemakkelijk op een beddensprei. Een gebreide muts en wanten zijn ook handig, bij het sneeuwvrij maken van de stoep, later, als het ergste voorbij is.

• Terwijl je de noodkachel met houtjes flink opstookt, vergeet er dan niet een pan water en wat groenten en vlees op te zetten. Dan heb je twee vliegen in één klap: warmte en een lekker soepje voor onder de plaid op de bank.

• Pak je zaklantaren en zoek op de zolder naar die zwarte doos met het Monopoly-spel. Steek een kaars aan en ga aan je tafel eens de kapitalist uithangen. Als er geen financieel nieuws meer binnenkomt via radio en televisie, dan moet je zelf voor de economie zorgen.

• Maak een schaduwspel met z’n allen. Hang een laken op, zet er een kaars achter, en verzin een mooi verhaal dat je met schaduwen uitbeeldt. Een soort wajang-theater, maar dan in de sneeuw. En als de kaarsen opraken en de batterijen van je zaklantaren leeg zijn, kun je ook een hoorspel bedenken. Dat doet het goed in het donker, zeker als het een eng hoorspel is.

• Maak alle restjes op die je in de voorraadkast hebt liggen. En als die op zijn, graaf dan een tunnel door de sneeuw naar je buren, en vraag hen of ze nog wat te eten hebben. Misschien kunnen jullie samen wat koken? Dat komt de saamhorigheid in de wijk zeer ten goede.

Knus

Eigenlijk best knus, dat insneeuwen, vind je niet? Misschien hebben de weermannen en weervrouwen zich gisteren vergist, en valt er vandaag toch drie meter witte vlokken? Wij van Dora hebben jullie er in ieder geval mentaal op voorbereid. Daar word je stoer van.

LEES MEER: Maar hoe moet dat met de planten die buiten op de lente wachten?

BESCHERM JE KRUIDEN IN POTTEN TEGEN DE VRIESKOU

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. nicole schreef:

    Het lijkt mij ergens inderdaad ook wel iets gezelligs hebben: tijdelijk ingesneeuwd zijn.