LEKKER POEZELIG WARM?

Gisteren hadden we het over warme voeten en twee paar sokken over elkaar. Daarmee is eigenlijk de meest belangrijke vraag van elke winter gesteld: wat is aangenaam warm? Hoe hoog moet de thermostaat staan om het lekker poezelig te hebben? Vaak gaat die discussie tussen mannen en vrouwen. Mannen hebben het minders snel koud dan vrouwen, dat hoort bij hun lichaamsbouw. Voor een man is 18 graden vaak al warm genoeg, terwijl vrouwen soms bij 20 graden nog zitten te klappertanden.

8633-3 Kolenkachel

Wat is wijsheid? Die vraag is des te belangrijker, omdat het antwoord mogelijk erg veel in je portemonnee scheelt. Er zijn mensen die de hele winter naakt onder het zomerdekbed willen slapen, en ’s avonds in een T-shirtje en met blote voeten naar de televisie willen kijken. Dat kan, maar die levensstijl kost ook een fortuin aan stookkosten.

IJsbloemen

Er zijn ook vrekken die pas serieus gaan stoken als de ijsbloemen al op de ramen staan. Die besparen erg op hun stookkosten, maar krijgen ook last van nare bijverschijnselen. Een huis dat in het koude seizoen niet of onvoldoende verwarmd wordt, wordt mettertijd klam. In een kil huis ontstaat condens, dat in de gordijnen, meubels en in de vloerbedekking trekt, en op ruiten en tegels neerslaat.

Condens zorgt overal in het huis voor schimmelvorming. Schimmels zijn niet goed voor mens en dier. Bovendien voelt een klam huis qua gevoelswarmte nog killer aan dan de thermometer aangeeft. Nog afgezien van de waarschijnlijkheid dat de lage temperatuur en de vochtigheid in huis ziekten aan de luchtwegen veroorzaken.

Middenweg

Het is dus zaak om een goede middenweg te vinden. Alle uren van de dag de thermostaat op 25 graden blaast je geld onnodig weg door de schoorsteen. Wie 18 graden warm genoeg vindt, heeft het in huis redelijk comfortabel. Als er toch bibberaars overblijven, is 20 graden misschien een goede temperatuur.

En als je naar bed gaat zet je de thermostaat gewoon wat lager, bijvoorbeeld op 15 graden. In vriesnachten springt de verwarming dan enige malen per nacht aan, maar bij minder kou houd je het net warm genoeg zonder verwarming, zonder een kil en klam huis te krijgen. Dan is het wel zaak om met een kruik onder het winterdekbed te kruipen en een flanellen pyjamaatje aan te trekken. Maar dat heeft ook z’n charme, toch?

thermostaat de klassieke

LEES MEER:   Kleed je niet meteen voor een poolexpeditie:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/kleed-je-niet-meteen-voor-een-poolexpeditie/

 

Dit vind je misschien ook leuk...