LIEVER IN DE CONTAINER DAN EEN MOOIE KORTING

Sommige supermarkten doen het niet of nauwelijks, andere doen het regelmatig: artikelen uit het versvak afprijzen, waarvan de uiterste verkoopdatum bijna verstreken is. Je kent ze wel, die 35% afprijsstickers. Zo is er toch een klant voor, en het kostelijke eten hoeft niet te worden weggegooid. Als je als klant goed oplet, dan kun je een duur stukje Franse kaas aan de haak slaan voor de prijs van een onsje jongbelegen.

Bij de ene supermarkt worden artikelen vóór het weekeinde afgeprijsd, bij de andere supermarkt juist ná het weekeinde. Voor beide is wat te zeggen, uit het perspectief van de supermarkteigenaar.

Zaterdagmiddag

Zuinig met tante Dora sprak laatst met iemand die ooit jaren in een supermarkt heeft gewerkt. Daar werd het vlees in principe laat zaterdagmiddag afgeprijsd. In die tijd waren supermarkten nog niet zondag open, en dan was het vlees op maandag onverkoopbaar, vanwege de uiterste verkoopdatum. Daarom ging het vlees zaterdag laat voor minder in de herkansing.

Totdat de supermarkteigenaar merkte, dat de winkel vlak voor sluitingstijd volliep met mensen die nog snel extra goedkoop een schaaltje hamlappen op de kop wilden tikken. En de verse hamlappen, die wel het volle bedrag moesten opbrengen, lieten ze liggen. Die uiteindelijk ook moesten worden afgeprijsd om ze weer kwijt te raken. Daar ging de winst van de baas.

Dure stukken

Volgens de vroegere slagerijmedewerker besloot de supermarkteigenaar toen om het vlees dat bijna over tijd was maar gewoon weg te gooien. Dan moesten de klanten wel de dure stukken vlees kopen. Sinds die tijd waren er zaterdagmiddag geen opstoppingen meer voor de vleesvitrine, en lagen de vuilcontainers vol met nog prima bruikbaar vlees. Dat noemen ze vooruitgang en slim zaken doen. Hopelijk gaat het tegenwoordig naar de Voedselbank?

LEES MEER: Veel supermarkten geven cadeaukaarten uit. Misschien iets voor een verjaardag? Voor jouw verjaardag misschien?

KOOP JE KERSTDINER MET EEN CADEAUKAART VAN JOUW BUURTSUPER

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. anja schreef:

    Toen ik de titel las, dacht ik dat er zou verteld worden dat je er niet in moet trappen, iets kopen met korting, omdat je het niet perse nodig hebt of zo. Maar dit is het standpunt van de supermarkt-eigenaar. Tja, een slimme eigenaar laat op maandagochtend vroeg de nieuwe voorraad vlees komen, wat hij voor het volle pond kan verkopen. En zaterdagmiddag is het op=op. Zo gaat het hier in het dorp nog steeds (op zondag dicht) en er blijft zelden vlees over (wat er over is, gaat dan naar het AZC en zorggroep voor geestelijk gehandicapten, allebei hier in het dorp).