LUISTER GOED EN MAAK NOTITIES, ALS JE EEN MOEILIJK GESPREK HEBT

Wie een rugzakje, een uitkering of een andere financiële ondersteuning heeft, krijgt geheid te maken met allerlei instanties die verantwoordelijk zijn voor die steun. Vaak gaat dat goed, soms zelfs uitstekend. Maar er zijn ook momenten waarop er maatregelen worden genomen die erg in jouw nadeel uitpakken. Dan moet je bellen, schrijven, mailen en praten om helderheid te verschaffen, zodat jouw ondersteuning vlot doorgaat.

Vaak is er al veel misgegaan, als je eenmaal met zo’n ambtenaar of uitvoerder aan de telefoon of aan een tafel zit. Dan kunnen de zenuwen stevig door je keel gieren. Je bent nerveus, ook omdat het gaat om de vraag of je het financieel net wel haalt, of kopje-onder gaat in een diep zwart gat. Hou dan je hoofd maar eens koel.

Strak

Neem je één ding heel strak voor, als je zo’n moeilijk gesprek moet voeren: LUISTER GOED! De meneer of mevrouw tegenover jou heeft niet altijd het slechtste met je voor, en reikt je soms oplossingen aan, terwijl jij denkt dat je alleen maar narigheid over je heen krijgt. Als je zo gespannen bent dat je niet meer kunt luisteren, dan kun je de uitgestoken hand zomaar missen.

Vaak worden er in dergelijke moeilijke gesprekken ook afspraken gemaakt, of wordt jou gevraagd om, vaak binnen een bepaalde tijd, iets te doen of in te leveren. Dat is belangrijke informatie, die je maar beter niet kunt missen. Als je slim bent, neem je dus een opschrijfblokje en een pen mee, en schrijf je die belangrijke afspraken op.

Dat heeft twee voordelen: in de eerste plaats helpt het opschrijven je om te focussen op de belangrijke dingen. Die schrijf je op. In de tweede plaats kan de ambtenaar of uitvoerder zien dat je notities maakt. Daarmee demonstreer je jouw wil om er concreet uit te komen. Bovendien wek je de indruk dat je de ambtenaar of uitvoerder aan zijn woord zal houden, als dat nodig mocht zijn. Dat woord heb je immers, want het staat op jouw opschrijfblok.

Verslagje

Dat geldt ook voor telefonische gesprekken. Vraag nadrukkelijk naar de naam van degene waarmee je spreekt, en maak aantekeningen tijdens het gesprek. Direct als het gesprek afgelopen is, schrijf je een soort verslagje van het gesprek, inclusief toezeggingen en afspraken. Schrijf de namen en de data nauwkeurig in je verlag, zodat je er bij een volgend gesprek gericht op terug kunt komen. Jij weet je immers nog te herinneren wie wat heeft gezegd, en wie wat zou regelen. Dat staat in je verslag. Je kunt dan heel concreet vragen wat er van alle toezeggingen terecht gekomen is.

Als het heel spannend wordt, kun je een dergelijk kort verslagje ook per mail aan de betreffende instantie sturen. Dan staat jouw verhaal zwart op wit, inclusief de afspraken, en is het aan de instantie om er eventueel iets anders tegenover te zetten, of jouw verslag te corrigeren. Als de instantie niets corrigeeert, dan wordt jouw verslag min of meer vanzelf de juiste weergave van het gesprek. Als het heel moeilijk wordt, kun je daar later naar verwijzen.

Stop alles in een mapje: jouw verslagen van gesprekken, de brieven en de e-mails. Zo bouw je een dossier op. Misschien is het allemaal niet nodig en loopt de verdere afwikkeling soepel. Maar als het stroef gaat, heb jij een overzicht van wat er gezegd is, door wie, op welke datum. Dat lukt niet, als je niet luistert. Probeer dus rustig te blijven, ondanks de ernst van het gesprek, en concentreer je op de inhoud. Laat je niet afleiden door een ongeïnteresseerde houding van de ander. Vecht voor je recht! Huilen mag, maar het liefst achteraf, als je thuis bij een kopje thee zit uit te hijgen.

Leergierig

Blijf vragen als je iets niet snapt, ook al doet de ander net alsof je door je vragen aangeeft dat je dom bent. Je bent niet dom, maar leergierig! Maak aantekeningen, en vraag eventueel hulp van mensen van de sociale dienst, als je er echt niet meer uitkomt. Deze maatschappelijk werkers zijn er om jou bij te staan, en weten vaak precies de weg in de ambtelijke dwaalwegen. Het gunstige resultaat is het enige dat telt. Blijf dus goed luisteren en focus je op dat goede resultaat. Meestal heb je dan al de helft van de kwestie gewonnen.

LEES MEER: Van weinig geld rondkomen is een vak, dat je moet leren:

STUDIEMATERIAAL VOOR DE BESPARENDE MENS

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. izerina schreef:

    Iemand meenemen, die aantekeningen maakt, helpt ook. Sommige medici vinden het prima, als het gesprek wordt opgenomen. Kun je thuis op het gemak nog eens luisteren. Misschien ambtenaren ook?