MAAK JE EIGEN PERMANENTE LIJSTJES

Natuurlijk heb jij het (als rechtgeaarde bespaarder) al lang in de gaten: het is weer tijd voor de uitverkoop. Ofwel ‘sale’, zoals dat in goed Engels heet. Twee voor de prijs van één, dikke kortingen tot soms meer dan vijftig procent, en weinig geld voor spullen waar je al heel lang naar uitkijkt. À propos: weet je eigenlijk zelf wel waar je altijd naar uitkijkt? Wie weinig geld kan of wil besteden, zou eigenlijk altijd een lijstje met noodzakelijke wensen moeten hebben. Een permanent lijstje, dat eventueel kan worden aangevuld. Hier enige suggesties voor dergelijke permanente lijstjes:

• Maak een lijst met dingen die je echt nodig hebt en die vaak in uitverkopen worden aangeboden. Een voorbeeld: jouw stofzuiger staat op apegapen, en je hebt een nieuwe nodig. Je kunt natuurlijk in de kringloopwinkel kijken, maar soms kun je in de sale voor weinig geld een gloednieuwe kopen. Dat is dan iets voor jouw permanente lijst. Net als handdoeken, als je er recent een paar hebt afgedankt als poetsdoek, of een nieuwe koekenpan. Elke keer als je denkt: dat gaat niet lang meer mee, of dat raakt op, dan zet je het op je lijst. Echt een lijst, dus van papier. Kijk erop, in tijden zoals nu, als de aanbiedingen je om de oren slaan. Puur het feit dat je iets op die lijst geschreven hebt, zorgt er al voor dat je het je herinnert, als het zover is.

• Ook een lijst, maar net even iets anders dan de vorige: het permanente verlanglijstje, een lijstje met nuttige maar ook fijne cadeaus, waarvan jij denkt dat de verjaardagsvisite ze wel voor jou zou willen aanschaffen. Misschien geen stofzuiger, in dat geval, maar bijvoorbeeld een leuk nieuw keukenschort, dat je dringend nodig hebt. Of een stel nieuwe limonadeglazen. Of een door de visite te betalen jaarabonnement op de bibliotheek. Echt een lijst voor het moment waarop je vrienden en familie vragen: wat wil je voor jouw verjaardag? Met zo’n lijst weet je dat. Vraag nuttige, maar ook een beetje leuke en verrassende dingen. Dan is het des te leuker om ze te geven.

• Nog een suggestie van een permanente lijst: een lijst van dingen waarvan jij denkt dat vrienden en bekenden ze jou zouden willen schenken. En waarop je razendsnel en heel dankbaar ‘ja’ zou kunnen zeggen. Denk bijvoorbeeld aan kleding en kleine meubelen. Misschien hoef je in dit geval geen papieren lijst te maken, maar denk er wel eens over na. Wat zou handig zijn, als iemand aan je vraagt: ‘heb je belangstelling? Neem maar mee!’ Meer een mentaal lijstje, dus. Om snel te kunnen toekhappen als de gelegenheid zich voordoet.

Permanente lijstjes zijn nuttig en handig. Want er komt een dag, waarop je het een na het andere ding van je lijst kunt schrappen. Voor weinig geld of helemaal gratis. Als een duidelijk signaal dat het je eigenlijk best goed gaat. Lekker!

LEES MEER: Laat je ook niet helemaal gek maken door al die schijnbaar zo toffe aanbiedingen:

LAAT JE NIET GEK MAKEN DOOR TWEE-VOOR-DE-PRIJS-VAN-ÉÉN-AANBIEDINGEN

Dit vind je misschien ook leuk...