MAAK JE KOPPIE OOK EENS GOED SCHOON

We schrijven wel vaker over de gewone schoonmaak. Gewoon poetsen, met zeep en sponzen en zemenlappen. Maar er is ook een soort innerlijke schoonmaak, een schoonmaak van je leven. Want er blijft weleens wat liggen, iets dat je niet leuk vindt, of een dingetje dat je liever niet al te duidelijk onder ogen wil zien. Zo stapelt zich de onzichtbare rommel op, die je dagelijks minstens zo in de weg kan zitten als een volle afvalbak of een vies fornuis. Wat we daarmee bedoelen? Dit, onder andere:

• Heb je nog ergens vervelende enveloppen liggen? Je hebt er vast geen zin in, maar maak ze eens open, lees de brief, en antwoord erop. Regel wat er geregeld moet worden. Heel vervelend om te doen, maar wel heel fijn als het gebeurd is.

• Zit je ergens mee, maar durf je geen hulp te vragen? Misschien omdat je je schaamt, of omdat je niet weet of er wel hulp voor jou is? Vraag nu wel hulp. Er zijn meer instanties dan je denkt, die jou ergens bij kunnen helpen. Het is even met je billen knijpen, maar je zult je er zeker opgelucht van voelen. Een helpende hand helpt jouw leven schoonvegen.

• Heb je een beetje ruzie met iemand? Maak het dan nu weer goed. Wees de eerste die een hand toesteekt, zeg sorry. Als je boos op iemand bent, dan zit er ergens op jouw ‘harde schijf’ een plekje, dat helemaal vol is met negatieve ideeën. Op die plek kunnen ook positieve ideeën staan, die jou op weg helpen in je leven. Veeg ruzie en achterdocht je hoofd uit. Je zult zien dat het gemakkelijker is om ‘sorry’ te zeggen, dan het nu lijkt. De opluchting over het bijleggen van conflicten is vaak overweldigend groot.

• Neem je voor om de dingen die je bij jezelf vervelend vindt uit je leven te gooien. Als het je stoort, stop dan met roken, met alcohol drinken of geld uitgeven aan zinloze loterijen. De dingen die jou storen, zijn als computervirussen op de harde schijf. Jij bent de enige die jouw ‘computer’ daarboven vrij van virussen kan maken. Die macht en kracht heb je. En dat weet je eigenlijk ook wel. Hijs je broek op, spuug in je handen, en gá ervoor!

Is zo’n schoonmaak van je leven ook goed voor de spaarzaamheid? Jazeker! Wie z’n koppie vrij heeft en niet elke dag, de hele dag gestrest rondloopt, kan eindelijk tijd maken om werk te vinden, dingen te regelen, hulp te vragen, de narigheid achter zich te laten. Als je hoofd vrij is, kun je je leven weer op de rails krijgen. Dat spaart zeker veel geld. Sterker nog: het kan je geld gaan opleveren, door nieuw werk, of omdat je je financiën stevig op orde hebt. Veeg je straatje schoon!

LEES MEER: Gooi niet alles weg, bij de grote schoonmaak:

GOOI NIET ALLES WEG, BIJ DE GROTE VOORJAARSSCHOONMAAK

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Ans schreef:

    En heb je toch miniflesjes. Vul ze voordat je een weekend ofzo weggaat met je eigen sopje etc. Hergebruik voorkomt veel plastic afval.