MAAK JE NIET AFHANKELIJK VAN HIPPE HAPJES: LEER ZELF KOKEN!

Tante Dora heeft de oorlog meegemaakt. Als haar kinderen zeurden over de smaak van het eten, of over de dingen die ze wel wilden maar niet mochten, dan zei Dora glashard: ‘Het moest maar weer eens oorlog worden’. Daarmee bedoelde ze niet dat ze echt naar oorlog verlangde, integendeel. Maar in de oorlog, HAAR oorlog, had je het niet voor het uitkiezen. Dan moest je genoegen nemen met dat wat er te krijgen was, als er überhaupt wat te krijgen was. Ook in de communistische tijd in Oost-Europa kon je kopen wat er in de winkel lag, en niets anders. En er lag bij vlagen verdraaid weinig in de Oost-Europese winkels, toen.

dora-thuisbezorgen-eten

Het item van gisteren begon met een opmerking over de vele mensen, vooral veel jonge mensen, die anno 2017 niet meer kunnen koken. Het lijkt heel hip om regelmatig een bak sushi thuis te laten bezorgen, of elke week bij je favoriete Thai te gaan eten. Daarmee geef je schijnbaar te kennen dat je de weg kent op culinair gebied, en dat je een goed bereide maaltijd op zijn waarde weet te schatten.

Rookgordijn

Maar misschien zijn al die thuisbezorgde hippe hapjes niet meer dan een rookgordijn, om te verhullen dat je bij god niet meer weet hoe je zelf een eenvoudige doch voedzame maaltijd kunt bereiden. Dat, als er een bos wortelen, een stuk schelvis en een kilo ongeschilde aardappelen op je aanrecht belanden, je niet weet hoe je daar iets eetbaars van kunt maken. Dan heb je inderdaad een probleem als er ineens oorlog uitbreekt, en de aanvoer van veel grondstoffen voor sushi of currykip ophoudt. Dan breekt er in veel huishoudens paniek uit, als er alleen nog maar aardappelen en droge erwten in de supermarkt liggen.

schaal japanse sushi's

Maar het onvermogen om zelf te koken is ook lastig als je ineens overvallen wordt door alle pech van de wereld tegelijk, en de eerstkomende jaren moet rondkomen met een inkomen op bijstandsniveau, of minder. Of als je besloten hebt om minder te consumeren, zodat je meer geld overhoudt voor echt zinnige dingen. Als je jezelf compleet afhankelijk hebt gemaakt van laat-maar-een-hap-eten-aan-de-deur-bezorgen.com, dan blijf je je goede geld met bakken tegelijk het raam uitgooien. Want hip eten van een ander is extreem duur, tegenwoordig.

Durf

Leer daarom koken. Ga het eens proberen. Durf fouten te maken en doe het, leer het. En leer het je kinderen, meisjes EN jongens. En niet alleen maar leuk muffins beplakken met vrolijke versierfrutsels, maar ECHT koken: aardappels koken, een stukje vlees bakken, een eigengemaakte pizza ovenklaar maken met verse ingrediënten, en allerlei andere elementaire handgrepen. Sleep het jonge grut desnoods tegen hun wil de keuken in. En als ze zich beklagen, dan zeg je gewoon: ‘Het moest maar weer eens oorlog worden’. En als de kids je dan verongelijkt aankijken, dan zeg je maar: ‘Dat zei tante Dora altijd’.

keuken 8

LEES MEER:   Ga lekkere en spaarzame recepten verzamelen. Het is de eerste opstap naar een smakelijke, zelfvoorzienende thuiskeuken:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/hoe-kom-ik-aan-lekkere-en-spaarzame-recepten/

 

Dit vind je misschien ook leuk...