MAAK NIET ONNODIG WATER HEET

We wijzen er wel eens vaker op, dat regelmatig een kleine besparing (of een kleine verspilling) op de lange duur een groot verschil kan maken. Laten we er nog eens eentje voor je doorrekenen. Iemand heeft een heetwaterboiler op zolder staan, twee verdiepingen hoog. Als hij in de keuken op de begane grond de heetwaterkraan open zet, begint de boiler op zolder heet water te maken.

dora-druppende-kraan

Maar voordat het water echt heet uit de kraan loopt, moet eerst het koude water uit de heetwaterleiding weggedrukt worden. Het water is eerst koel, en wordt geleidelijk warm. Dat duurt even. Voor alle duidelijkheid: het koude water dat eerst uit de kraan komt, gebruik je meestal niet. Eigenlijk is dat waterverspilling.

Zinloos

Als de gebruiker de heetwaterkraan na enige tijd weer dichtdraait, dan heeft de waterleiding zich van onder tot boven gevuld met heet water. Dat vervolgens tamelijk zinloos weer afkoelt tot kamertemperatuur. De afgegeven warmte helpt in de winter nog om het huis een heel klein beetje te verwarmen. Maar in de zomer wordt de warmte afgegeven aan een huis dat toch al redelijk warm is.

De buis van de boiler op zolder naar de kraan in de keuken is in dit geval (geschat) zes à zeven meter lang. Hoeveel heet water blijft daar in staan? Twee liter? Dan heeft de boiler dus twee liter water heet gemaakt voor niets. Dat is verspilde energie, en dus verspild geld. Het is misschien geen hele grote verspilling, maar als je dat dagelijks één of twee keer doet, dan heb je in een jaar al snel duizend liter water onnodig verhit. Hoeveel badkuipen kun je daarmee vullen? Vast heel veel.

dora-kokend-water

Als je een beetje heet water nodig hebt, bijvoorbeeld voor een afwassopje, zet dan liever de waterkoker aan. Het water dat je zo verhit, wordt tot de laatste druppel gebruikt, mede dankzij de handige schaalverdeling op de waterkoker. Er wordt geen centiliter onnodig warm gemaakt. Dat bespaart. En het houdt je huis koel in de zomer.

LEES MEER:   Laat de warmte niet ontsnappen:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/laat-de-warmte-niet-ontsnappen/

 

Dit vind je misschien ook leuk...