MAG HET EEN ONSJE MINDER LIJKEN?

Iedereen maakt het wel eens mee: je koopt een potje vitaminepillen of een doos ontbijtgranen, en die blijken maar voor driekwart gevuld met vitaminepillen of ontbijtgranen. De rest is lucht. Op zich maakt het niet zoveel uit, je hebt immers betaald voor het gewicht van de producten, en dat gewicht klopt wel. Maar het is een vervelend gevoel dat de fabrikant je lekker heeft gemaakt met een verpakking die meer suggereerde. Dat is om twee redenen vervelend:

Dora verpakking 2

  • Eigenlijk word je bedonderd waar je bijstaat, want welbeschouwd koop je extra verpakkingsmateriaal, gevuld met lucht.
  • Het is schadelijk voor het milieu, want voor de verpakking rond al die lucht worden wel grondstoffen gebruikt, en eigenlijk verspild dus.

Sjoemelen

Fabrikanten sjoemelen vaak met de omvang van hun verpakkingen. Het is al langer bekend, dat cosmeticafabrikanten hun crèmes aanbieden in potten die veel groter zijn dan de daadwerkelijke inhoud. De consument kan in de winkel niet tot op de bodem van het potje met crème kijken. Hij gaat af op het formaat van het potje: zo groot is het potje, dat zal dus wel van boven tot onder gevuld zijn met crème. Zou de consument over röntgenogen beschikken, dan zou hij kunnen zien, dat in veel grote potten veel kleinere binnenpotjes zijn verborgen. Daar zit de crème in, en dat is dus veel minder dan de buitenkant suggereert. Door een beetje meer plastic in de buitenpot te verwerken, voelt het qua gewicht aan alsof de hele pot vol zit. Nee, dus.

De truc met de kleine inzetpotjes is ronduit bedrog. Maar vrijwel niemand gaat ermee terug naar de winkel, soms gewoon uit schaamte, er zo ingeluisd te zijn. Van driekwart gevulde pakken cornflakes kun je als fabrikant nog beweren dat dat bedoeld is om de kwetsbare inhoud te beschermen. Het verpakkingsmateriaal is dan een soort buffer. Maar kleinere inzetpotjes in grotere crèmepotten kun je nauwelijks duiden als bescherming van de inhoud.

Dora verpakking

 

Wat kun je als consument doen tegen al die (veel) te grote verpakkingen? Hier enige suggesties:

  • Koop crèmes in platte blikjes, daarmee kan niet worden gesjoemeld.
  • Koop producten waar minder verpakkingsmateriaal omheen zit, bijvoorbeeld ontbijtgranen of muesli’s in zakken, in plaats van in dozen, die weer driekwart gevulde zakken omhullen. Liever alleen een zak, dan een zak in een doos.
  • Koop liever helemaal geen producten die in dozen worden verpakt. Vaak zijn het industrieel geproduceerde spullen, die duur zijn en vol zitten met allerlei geur-, kleur- en smaakstoffen. En er zit vaak zo’n luxe doos omheen. Koop liever onbewerkte, onverpakte producten, en neem je eigen tas mee. Dan weet je meteen wat je koopt.
  • En als het toch niet anders kan: recycle dan in ieder geval de verpakkingen. Alle kleine beetjes helpen.

Routineus bedonderen

Tante Dora kan niets uitrichten tegen sluwe producenten die ons routineus bedonderen. Maar jullie allemaal, de consumenten, kunnen samen wel wat bereiken. Bijvoorbeeld door geen voorverpakte lucht meer te kopen. Je kunt door jouw keuzes de producenten ook tot keuzes dwingen. Zoals minder onnodig verpakkingsmateriaal gebruiken.

verse  boodschappen

LEES MEER:   Helaas komt het ook steeds vaker voor, dat fabrikanten steeds grotere verpakkingen maken, en die wel helemaal tot de rand vol doen met hun product. Kan die verpakking niet wat kleiner?

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/vroeger-waren-de-verpakkingen-kleiner/

 

Dit vind je misschien ook leuk...