MAG IK ER OOK ÉÉN?

Een jaar geleden lukte je het nog wel: één zwarte viltstift kopen bij de HEMA. Die kostte rond een euro, en je had gedurende driekwart jaar een zwarte marker om etiketten of boodschappenbriefjes te beschrijven. Dit jaar kun je bij de HEMA geen losse viltstift meer kopen. Je moet er gelijk vier kopen, verpakt in een blisterverpakking. Die vier stiften kosten samen drie euro, dus het is niet duur. Maar je zit wel tot en met 2018 met diezelfde blisterverpakking zwarte markeringsstiften.

Dora viltstiften

Het is de trend: voor één stift of pen, één rolletje touw of één pakje kauwgum kun je in de winkel niet meer terecht. Alles zit in drie- of viervoud in een blisterverpakking, die eigenlijk te groot is voor jou alleen, of voor jouw kleine gezin. Ook toiletartikelen, zoals shampoos en doucheschuim worden soms per half dozijn aangeboden. Al die flessen samen in een krimpfolietje zijn dan weliswaar relatief goedkoop, maar wat moet je met zes flessen shampoo? Kun je niet elke fles proportioneel goedkoper maken, en ze dan één voor één goedkoop verkopen?

Omloopsnelheid

Nee dus. Al die volle blisterverpakkingen en krimpfolietjes zorgen voor een hogere omzet met een bijbehorende hogere omloopsnelheid van de winkelvoorraad. En dat levert geld op. Jij als consument koopt je suf, gelokt door een relatief kleine korting, zodat de winkelier zijn omloopsnelheid tot gierende hoogte kan opzwepen. Spullen één voor één verkopen zorgt voor een lage omloopsnelheid van de producten, en daarmee voor een hoge voorraad. En voorraad is dood in de pot voor de winkelier.

Het is jammer dat je tegenwoordig alles meteen in veelvoud moet kopen. Vooral omdat het JOUW voorraadje omhoogdrijft. Als je één HEMA-viltstift in gebruik neemt, moet je de overgebleven drie in een la of in een kast bewaren. Met het risico dat de laatste stiften na twee jaar zijn uitgedroogd.

viltstift

Als je dus op het punt staat om ineens een heleboel flessen of pakken van één en hetzelfde product te kopen, tel dan tot tien. Misschien weegt het geringe prijsvoordeel van de kwantumkorting niet op tegen het ongemak van een kast vol spul. Kun je ergens een winkel vinden die zijn stiften wel per stuk verkoopt, doe je inkopen dan daar. Als je niet met een stel half uitgedroogde stiften blijft zitten, is het in principe de moeite waard om ze per stuk te kopen, zelfs als de prijs per stift dan hoger ligt. Of je moet je voorraad stiften doorverkopen aan je familie, of weggeven aan iemand die verlegen zit om een stift. Ook lief van je, maar het kost je wel geld.

LEES MEER:   De ware slimmerik kan ook gratis aan pennen komen, overigens:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/gratis-pennen-en-potloden/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. bellevanzuilen schreef:

    Wat ik even wilde laten weten is, dat bij de boekhandel pennen markers in alle kleuren nog wel per stuk te koop zijn.
    Belle