MET EEN GORDIJN HOUD JE VEEL KOU TEGEN
‘Hier in huis zelfs waait de wind’, zongen we jaren geleden al nog braaf door de schoorsteen. In de tijd dat de klassieke Sinterklaasliedjes werden gecomponeerd, was het heel gewoon dat je binnen van je sokken waaide. Inmiddels hebben alle huizen dubbele ramen, gevel-isolatie en tochtstrips. Wat echter niet wil zeggen, dat er in de winter geen calorietje warmte meer ontsnapt. Ook nu nog voel je de kou van buiten binnen in je goed geïsoleerde woning. Daar kun je wat aan doen. Bijvoorbeeld met behulp van gordijnen. Gordijnen zijn niet gratis, maar als je consequent een stuk stof voor de kou schuift, dan heb je jouw investering er snel uit. Gordijnen besparen energie. We lopen de tochtende kieren eens met je na:
• Ramen Zelfs goed geïsoleerde ramen laten relatief veel kou door. Dat is vervelend, want koude lucht heeft de nijging om in een ruimte naar beneden te zakken. Resultaat: koude voeten en bibberen op de bank voor het raam. Gordijnen houden de kou tegen, en de warmte in de kamer kan minder snel door het glas naar buiten ontsnappen. Hoe dikker en dichter geweven de gordijnen, hoe beter ze isoleren. Probeer te voorkomen dat de gordijnen over de verwarming heen hangen. Let erop dat ze goed aansluiten, zodat er geen kiertje overblijft waardoor koude alsnog binnendringt. Alle kleine beetjes helpen.
• Deuren Heus waar: een lang gordijn voor de voordeur of de keukendeur houdt heel veel kou tegen. Ongelofelijk, hoe koud zo’n deur is, zeker als er enkel glas in zit, plus een tochtende brievenbus. Een brievenbus kun je minder tochtend maken met een speciale tochtstrip, die de opening afsluit met borstels, maar heel erg effectief is zo’n strip niet. Een gordijn doet het veel beter. Zorg er wel voor dat het gordijn de hele deuropening bedekt, tot bijna of nog beter helemaal op de grond. Laat dit gordijn desnoods ook overdag dicht, als het buiten koud is. Het helpt enorm.
• Ook binnen in huis zijn er ruimten die afgeschermd kunnen worden met kou werende gordijnen. Denk bijvoorbeeld aan een relatief koude open keuken, waardoor je de woonkamer harder moet stoken. Met een gordijn ertussen heb je daar minder last van. Bovendien is een gordijn minder bewerkelijk dan een tussenwandje met een deur. Ook een koude open zolder en een koud gangetje kunnen met een gordijn worden afgeschermd van de rest van het huis, zonder dat de toegankelijkheid er onder lijdt. Je kunt de gordijnen eventueel zo aanbrengen, dat je ze in het warme jaargetijde weer kunt verwijderen.
Gordijnen zijn tegenwoordig niet duur. Zelfs goedkope warenhuizen als Action verkopen gordijnen, die je vaak eigenhandig gemakkelijk op maat kunt maken, zonder naald en draad of naaimachine. Gordijnen zijn als koustoppers zo effectief, dat je de aanschafprijs er in een winter meestal al uit hebt, aan uitgespaarde (onnodige) stookkosten. Denk er eens over na, nu het weer aankomende winterperiode soms gevoelig kouder zou kunnen worden.
LEES MEER: Bescherm ook je potplanten tegen de kou, met extra isolatie:
BESCHERM JE KRUIDEN IN POTTEN TEGEN DE VRIESKOU
Niet ALLE huizen zijn geïsoleerd, en hebben dubbele beglazing. Juist jullie doelgroep woont vaak in niet-geïsoleerde huizen, waar het stevig doorwaait. Ik weet het, ik woonde tot een paar jaar geleden in zo’n huis – geen kaarsen aan kunnen doen, want die waaien uit, ramen dichtgevroren, enzovoorts. Dus alleen al daarom goed, jullie tips voor waaihuizen! Inmiddels heb ik een doorzonwoning, i.p.v. een doorwaaiwoning!
Wij hebben kunststof kozijnen met HR+++ driedubbel glas dan heb je geen gordijnen meer nodig!