MINDER AFVAL IS DIRECT GOEDKOPER

We zijn de laatste dagen flink bezig met de constatering dat kleiner tevens goedkoper is. Vandaag nog een voorbeeld, vers van een recente verjaardagsvisite onder neven en nichten. Daar vertelde een nicht (ja, die heeft tante Dora ook: nichten), dat ze een nieuwe afvalbak in de keuken nodig heeft. Ze heeft de oude al meer dan vijftien jaar, en er begint van alles aan te haperen. Bovendien is het plastic muf geworden. Tijd voor een nieuwe.

dora-vuilniszak

Toen de nicht de oude afvalbak kocht, was hergebruik nog niet algemeen ingeburgerd. In ieder geval niet in de gemeente waar zij woont. Oud papier, glas en groenafval konden gemakkelijk gescheiden worden aangeboden, of werden door de gemeente opgehaald. Ook klein chemisch afval en batterijen konden toen apart worden weggebracht. Maar blik, plastic en melk- en sappakken gingen gewoon in de grijze container voor restafval. Daar was de afvalbak in de keuken van de nicht ook op berekend: er paste precies een grote grijze KOMO vuilniszak in, en die zat vijftien jaar geleden elke week vol.

Blik

Inmiddels kunnen in haar gemeente ook gemakkelijk blik, melkpakken en plastic verpakkingsmaterialen worden aangeboden. Het aandeel restafval is daardoor zo gekrompen, dat het soms bijna een maand duurt, voordat de KOMO vuilniszak vol is. Tegen die tijd stinkt de inhoud van de zak flink, en is de nicht genoodzaakt om de zak half leeg in de grijze container te gooien, om puur hygiënische redenen.

Binnenkort gaat de nicht toch echt een nieuwe keukenafvalbak kopen, zei ze. Maar het wordt er wel een die de helft kleiner is dan de huidige bak, zodat er een kleinere vuilniszak in past. Kleinere bak, kleinere zak: meteen al minder uitgaven in de aanschaf. En omdat de gemeente van de nicht in de toekomst waarschijnlijk overgaat op een vorm van extra betaling voor het verwijderen van restafval, wordt ook dat vanzelf voordeliger. Goed afval scheiden is nu al meteen goedkoper, maar wordt in de toekomst zeker een serieuze bespaarpost.

dora-plastic-hergebruik

LEES MEER:   Soms hoef je bepaalde soorten afval niet eens weg te gooien of weg te brengen, maar kun je het direct hergebruiken in jouw huishouden:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/hergebruik-verpakkingsmateriaal-in-je-huishouden/

 

Dit vind je misschien ook leuk...