MINDER DOUCHEN, MINDER UITGAVEN

Het is nu eindelijk grondig wetenschappelijk onderzocht, en volgens de statistieken klopt het als een bus: jongelui douchen te lang. Gisteren verscheen in de media een rapport van voorlichtingsbureau Milieu Centraal, waarin verslag werd gedaan van een langlopend onderzoek naar de douchegewoonten van de Nederlanders. Daaruit bleek dat kinderen tot twaalf jaar en volwassenen boven de 55 het redelijk netjes doen. Zij staan dagelijks gemiddeld negen minuten onder de warmwaterstraal, en verbruiken daarbij ongeveer 35 liter warm water.

Dora douchewater

Jongeren in de tienerleeftijd daarentegen LEVEN zowat onder de douche. Zij staan maar liefst een kwartier per dag onder de douchekop, en verbruiken daarbij tachtig liter warm water. Dat is ruim twee keer meer dan de andere Nederlanders. Als je alles bij elkaar rekent, douchen tieners in een jaar totaal drie volle dagen van 24 uur. Om er van die witte badrimpeltjes in je vel van te krijgen!

Badderen

Milieu Centraal is een actie gestart, om ook de tieners ertoe te bewegen om een beetje op te schieten met badderen. Want te lang onder de straal staan is niet alleen een milieuprobleem, maar ook een financieel probleem. Het water zelf is niet zo’n grote kostenpost, maar warmte-energie kost (veel) geld. Elke tiener ruikt graag fris, en is daar op die leeftijd heel gevoelig voor. Maar je kunt het ook overdrijven.

Oplossingen? Bijvoorbeeld een waterdichte douchewekker, die je waarschuwt wanneer je jouw zelf gestelde douchetijd overschrijdt. Er zijn ook spaarzame mensen die zichzelf eerst helemaal insoppen, en pas dan de warmwaterkraan aanzetten, eigenlijk alleen om de zeep en het aanhangende vuil af te spoelen. Ook een idee, net als koud douchen. Het is in ieder geval een geruststellende gedachte, dat de douchetijd afneemt naarmate je ouder wordt. Zonder dat je er viezer van wordt, overigens.

Dora douchewater 2

LEES MEER:   Je kunt ook water besparen door de wasmachine goed vol te doen. Tante Dora bespreekt de ‘vuistregel’:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/wasmachine-vol/

 

Dit vind je misschien ook leuk...