MINDER PLASTIC, MEER RECYCLEN

Het is twee jaar geleden, per 1 januari 2016, dat het winkeliers verboden werd om aan hun klanten gratis plastic tasjes mee te geven. Wie zijn aankoop wilde meenemen in een tas van de zaak, moest daar voortaan voor betalen. Vóór 1 januari 2016 werd er volop gebromd en geklaagd, zowel door klanten als winkeliers. Dat werd een fors omzetverlies, dat was zo goed als zeker. In de praktijk zijn de negatieve gevolgen reuze meegevallen.

dora-plastic-tasje

Het is opvallend, hoe de gratis tas bijna geruisloos is vervangen door de van huis meegenomen tas. In vergelijking met eind 2015 was het gebruik van nieuwe plastic tasjes vorig jaar met bijna driekwart gedaald. Dat is een forse besparing op de plastic afvalberg, en de plastic soep in de oceanen. Goed nieuws dus. Blijkbaar zijn de consumenten slim en verantwoordelijk genoeg om een tas van huis mee te nemen. Wie had dat eind 2015 gedacht?!

Milieuwinst

Het vrijwel verdwijnen van het plastic meeneemtasje is een grote milieuwinst. Bovendien moet je maar bedenken, dat de prijs van het gratis tasje wel degelijk werd doorberekend in de prijzen van de spullen die je kocht. ‘Gratis’ bestaat niet, in een winkel. Goederen zullen er uiteindelijk dus ook goedkoper door worden. Desondanks ploft er nog voldoende plastic in de meegenomen stoffen tassen. Veel artikelen worden in plastic verpakt, uit overwegingen van hygiëne, of omdat de waar minder snel bederft. Er blijft daardoor nog een gigantische berg plastic over, die het liefst niet moet worden verbrand, maar hergebruikt om er nieuw plastic van te maken.

In 2007 hebben de fabrikanten die verpakkingsplastic (en overigens ook andere recyclebare materialen zoals blik, glas en melkpakken) gebruiken, een afspraak gemaakt met onder andere de Nederlandse gemeenten. Gemeenten halen tegenwoordig, vrijwel zonder uitzondering, plastic verpakkingsmateriaal op, om het naar recyclebedrijven te brengen. Daarvoor maken de gemeenten kosten, die worden verhaald op de fabrieken die plastic verpakkingen gebruiken. Via een zogenaamd Afvalfonds worden de bijdragen van de bedrijven doorgegeven aan de gemeenten. Daarbij gaat het om een totaalbedrag van meer dan honderd miljoen euro.

dora-plastic-zak

Kinderfietsjes

De producenten betalen dus veel geld om hun plastic verpakkingen te laten verwerken. Daarom willen gemeenten ook alleen verpakkingsmateriaal in de container of recyclezak zien. Dus geen afgedankte plastic kinderfietsjes en plastic tuinmeubelen. Daarvoor betalen de bedrijven niet. Alleen verpakkingsmateriaal. Al het andere plastic moet worden afgeleverd bij het afvalstation in de buurt.

Het is natuurlijk zaak dat het gebruik van plastic zoveel mogelijk wordt teruggedrongen. Dat is niet gemakkelijk, want plastic is wel heel fijn spul, om er iets in de verpakken. Tot de tijd dat er een werkelijke oplossing komt, blijft het dus recyclen. Omdat het verwerken, en dus het aanbieden van niet-recyclebaar restafval steeds duurder wordt, spaart recyclen ook jouw portemonnee. Eerlijk is eerlijk.

dora-plastic-fles-slippers

LEES MEER:   Het plastic regenkapje is niet gemakkelijk te recyclen:

http://www.dora-besparen.nl/verder/doras-ding/het-plastic-regenkapje/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. izerina schreef:

  Waar ik van baal, is de plastic verpakking om veel biologische groenten en fruit in de gewone supermarkt.

 2. groene vrouw schreef:

  Daar baal ik ook van al dat plastic om groenten, en wat je tegenwoordig ook ziet veel plastic boodschappen tassen die mensen kopen en even later zonder er bij na te denken ze met vuilnis bij de centrale glasbakken en plastikbakken neer zetten.
  Ook de bigschoppers staan gewoon naast de glasbakken.
  De meeste mensen malen er niet om!
  Daar baal ik enorm van dat het niet door dringt bij best veel mensen dat alles meerdere keren gebruikt kan worden.
  Het interesseert ze niet.