MORGEN IS HET VALENTIJNSDAG!

Ach, jullie wisten het natuurlijk al lang: morgen is het Valentijnsdag. Dus je hebt nog tot etenstijd om een Valentijnskaart aan jouw geliefde op de bus te doen. Als PostNL z’n best doet, is de kaart er morgen. En je hebt nog de hele dag om iets moois of lekkers voor hem of haar te kopen: een hart van chocola in rood zilverpapier, een bosje bloemen (rozen!), of een leuk kitschbeeld van een bloot engeltje. Daar kun je morgen mee aankomen.

Valentines day background

Al was 14 februari in de oude Romeinse tijd een vruchtbaarheidsfeest, en al bestaat er echt een christelijke heilige die Valentijn heet: Valentijnsdag is toch vooral een Amerikaans feest. Het is best een moeilijk feest. In de USA nemen ze de cadeautjes en kaarten met harten bloedserieus. Het is DE dag om aan iemand op te biechten dat je van hem of haar houdt, ook als de uitverkorene dat nog niet wist. Dat kan wel eens verkeerd vallen. En veel mensen van middelbare leeftijd hebben er hun hele leven spijt van, dat ze hun geheime geliefde nooit op Valentijnsdag een kaart hebben gestuurd, met een boodschap van oneindige genegenheid. En dus voor de rest van hun leven NIET met die persoon samen kunnen zijn. Een dergelijke ernst is bijna niet leuk meer.

Ingeburgerd

In Nederland raakte de Amerikaanse Valentijn-traditie in de jaren negentig ook langzaam ingeburgerd, net als Halloween. In tegenstelling tot Halloween neemt de belangstelling voor Valentijnsdag echter al weer af. In 2007 deed nog 35% van de Nederlanders aan Valentijn, tien jaar later minder dan een kwart. Hollanders zijn misschien te nuchter? Waarom zou je helemaal tot 14 februari wachten, als je iemand midden in de zomer wil vertellen dat je hem of haar hartstikke lief vindt?

Vooral de commercie zal de dalende Valentijnskoorts in ons land betreuren. Want Valentijn is goed voor business. Daarom hier dit bespaaradvies van Zuinig met tante Dora: wacht niet met het verklaren van de liefde aan een bijzonder persoon, maar doe het nu, en stuur geen kaart, maar ga gewoon naar die persoon toe. Dat scheelt je een dure kaart en een postzegel. Neem wel een bos bloemen of een hart van chocolade mee, om je lief te paaien. Maar bloemen kun je het hele jaar kopen, en chocoladeharten misschien ook nog wel.

pakjeDoe maar gewoon, dan doe je gek genoeg, zelfs in de liefde. Bovendien is echte liefde welbeschouwd helemaal gratis, als het goed is. Laat die gekke Amerikanen maar gek doen, op Valentijnsdag. Dat is goed voor de Amerikaanse economie, vooral voor de fabrieken van chocoladeharten.

LEES MEER:   Een echte prentbriefkaart sturen is wel een heel goede manier om te onthaasten:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/onthaasten-per-post-stuur-een-echte-verjaardagskaart/

 

Dit vind je misschien ook leuk...