NA HET CARNAVAL: VASTEN!

Hallo daar, mensen in Grobbentreutel en Floppenflap (of hoe jullie stad gedurende carnaval ook moge heten). Vandaag is het echt afgelopen, hoor. Je haalt vandaag een askruisje in de kerk, en dan begint het serieuze werk: vasten! Want de hele zin van carnaval is, dat je nog even mág. Nu mag je dus niet meer, officieel.

dora-slapende-kat

In de katholieke traditie ga je nu een periode in van vasten en bidden, om je voor te bereiden op Pasen, het hoogtepunt van het kerkelijk jaar. Het idee dat je even wat minder doet met eten en drinken, met tabak en alcohol, zodat je je als het ware niet meer kunt laten afleiden door schransen en slempen, is een heel oud idee. Zonder bolle buikjes kun je je weer richten op wat echt belangrijk is. Op de dingen die je door het goede leven soms een beetje kwijtraakt. Vasten komt in veel religies voor, in het christendom maar ook in de islam. Ook zonder religieuze achtergrond kan vasten je helpen om een meer innerlijke draai aan je leven te geven.

Vrijwillig

Meestal vasten mensen vrijwillig. Ze doen een stapje terug omdat het kan, niet omdat het moet. Helaas leven we in een land, waarin heel veel mensen nog steeds stappen terug moéten doen, ondanks de aantrekkende economie. Soms is er zelfs niet genoeg eten. Dan kun je niet meer van ‘vasten’ spreken, want vasten is mogen, niet moeten.

Toch is het onze ervaring, dat mensen die gedwongen minder moeten doen, daar niet altijd slechter uit komen. Ook als je minderen moét, krijg je gelegenheid om de boel wat meer van een afstand te bekijken. Simpelweg omdat je toch niet meekan. Je kunt niet drie keer in de week buiten de deur eten, niet een midweekje in een bungalowpark, of op de wintersport. Zeker als je rond het minimuminkomen zit, dan kan er veel niet. Dat geeft stress, zeker weten.

Belangrijke dingen

Maar op een vreemde manier geeft het ook rust, misschien omdat je juist in een armoedige situatie meer van de kleine maar belangrijke dingen kunt genieten: van een leuk hondje op straat, van een glimlach van een kleinkind, van een lekker zonnetje in de winter, of van een simpel HEMA-gebakje bij de thee. Het zijn dingen die echt zijn, en die niets te maken hebben met bergen geld of laveloos pierewaaien.

Dora feestkaart

Oorspronkelijk begon het katholiek vasten zomaar ergens, veertig dagen voor Pasen. Maar omdat vasten zo streng is, en zo hongerig en dorstig maakt, maakten de gelovigen mooi even van de gelegenheid gebruik om wat extra eten, en vooral: extra alcohol naar binnen te slaan. Een soort voorraadje voor onderweg. Tegenwoordig is het carnaval vieren belangrijker dan het vasten. Dat vasten, dat geloven de mensen wel. Maar dat hossen en drinken: daar kunnen ze geen genoeg van krijgen. Dus denk aan dat askruisje vandaag. Want stof zijt gij, en tot stof zult gij wederkeren, zoals het bij het uitreiken van het askruisje heet. Oef, ga er maar aanstaan.

LEES MEER:   Vasten? Veeg af en toe je innerlijke straatje schoon:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/veeg-je-innerlijke-straatje-schoon/

Dit vind je misschien ook leuk...