NAMAAK OF NATUUR?

De pepernoten lagen al in september in de winkel, toen we nog zuchtten onder de erg warme dagen. En je kunt nu al niet meer om Kerstmis heen, want in alle tuincentra zijn de kerstshows compleet ingericht. Ook in de goedkope warenhuizen en op internet dwarrelt de (kunst)sneeuw inmiddels op de dennenbomen en de kerstdorpjes. Wel fijn: zo vroeg in het seizoen is veel goedkoper dan in december. Nu toeslaan, dus.

Stelt zich meteen de vraag: echt of kunst? Kopen we een echte kerstboom, of een namaak? Hoe kijk je er tegenaan? Onderzoekers hebben al weer enige tijd geleden aangetoond dat kunstkerstbomen beter zijn voor het milieu dan echte kerstbomen. Bovendien zijn ze beter voor je portemonnee. Geloof je het niet? Hier zijn enige voordelen van een kunstkerstboom, keurig op een rijtje:

  • Voor kunstkerstbomen hoeft geen goede landbouwgrond te worden gebruikt om ze te kweken, vaak onder omstandigheden die schadelijk zijn voor het milieu.
  • Kunstkerstbomen gaan vele jaren mee. Het is een eenmalige uitgave, waarna je geen kosten meer hebt. Per saldo is een kunstkerstboom daardoor vele malen voordeliger dan een echte boom.
  • De hedendaagse kunstkerstbomen zijn nauwelijks meer te onderscheiden van echte bomen. Niemand ziet het.
  • Kunstkerstbomen vergen nauwelijks onderhoud, en de naalden vallen niet uit. Geen rommel in de huiskamer, dus.
  • Je hoeft niet de deur uit om elk jaar een boom te kopen. Geen gesjouw met prikkende dingen.
  • Je hoeft niet je hoofd te breken over de vraag waar je je oude, uitgedroogde kerstboom na de Kerst moet laten. Of tijdens het uitlaten van de hond stiekem zoeken naar een plek, waar je die zogenaamd boomvriendelijke kerstboom in een pot kunt terugplanten.

Het enige nadeel is, dat een plastic kerstboom niet lekker naar dennennaalden ruikt. Maar daar schijnt de kunstkerstbomenindustrie iets op gevonden te hebben: dennengeur uit een spuitbus. Naar keuze, natuurlijk. Het hoeft niet, dat van die spuitbus. En misschien vind jij ‘kunst’ maar niks, en houd je alleen van echte dennengeur. Ook goed.

OM JE ALVAST OP TE VERHEUGEN:   Binnenkort gaat Tante Dora, net als in de voorgaande jaren, op zoek naar de kersttrends van dit jaar. En vooral naar de trends die je voor weinig geld net zo goed zelf kunt maken. Zij denkt nog een kleine twee weken werk te hebben. Dan komt het rapport uit.

LEES MEER:   Voor een terugblik: de kersttrends van 2017:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/de-kersttrends-van-2017/

Dit vind je misschien ook leuk...