NEEM JE RUST

Het is weer maandag, het weekeinde is voorbij. Maandag is een dag van geen zin hebben, en dan maar zin MAKEN. De kinderen moeten weer naar school, jij moet naar je werk, er gaan wekkers af, er moeten boterhammen worden gesmeerd, er moeten afspraken worden gemaakt. Er is vaak veel stress, op maandag. De relatieve rust van het weekeinde verdampt als een druppel op een hete plaat.

Dora rust

Toch is het belangrijk dat je af en toe rust neemt, ook door de week. Zeker als je financieel krap zit, zitten er in je achterhoofd voortdurend zeurende kwesties, die de hele dag door energie kosten. Zorgen putten je uit. Dat is niet goed voor je gezondheid, en je bent sneller geneigd om overhaaste en onverstandige beslissingen te nemen, die je soms veel geld kunnen kosten. Af en toe een rustmoment is van vitaal belang. Hier vijf methoden om gedurende de dag energie bij te tanken, zonder veel moeite:

Dora in het zonnetje

  • Doe, als je dat gegund is, gedurende de dag een tukje. Vaak is twintig minuten tot een half uur genoeg om je hersentjes even rust te gunnen en energie op te nemen. In sommige zelfhulpboeken noemen ze dit wel een ‘powernap’. Wij noemen het een lekker tukje.
  • Als je met de bus of de trein ergens naartoe moet, grijp dan niet meteen naar je telefoontje. Kijk naar buiten, kijk naar je medepassagiers, let op het landschap. Denk aan iets leuks en positiefs, bijvoorbeeld aan de lekkere maaltijd die je vanavond gaat maken. Dat ontspant meer, dan dat je doorlopend je mail checkt of Pokémon Go speelt.
  • Nu we het toch over vervoer hebben: neem eens de fiets, dat ontspant enorm. Natuurlijk niet in Amsterdam, maar in de meeste andere steden van ons land is fietsen een manier om door een klein beetje inspanning heel lekker te ontspannen. Dan moet je wel van het landschap en van de weg genieten, en niet weer stiekem je mail checken (zie boven).
  • Sta eens op van je bureau, en loop wat. Haal een kopje koffie, ga voor het raam staan en kijk naar de vogeltjes in de boom, of naar de mensen op straat. Maak een praatje, biets een dropje bij een ander, of maak een dansje in de gang. Even wat anders, dat zorgt dat je niet verkrampt, lichamelijk én geestelijk.
  • Maak bewust tijd voor je lunch, en neem tussendoor de rust voor een kopje thee of koffie. Snel een boterham naar binnen schrokken, terwijl je snel nog wat taken afhandelt, zorgt alleen maar voor meer stress. Een half uurtje rustig je lunch eten, en tussendoor een bakje thee drinken met je voeten op de tafel, geven je even een momentje voor jezelf. Het helpt echt.

dora kleding luchten 2

Als je af en toe jouw rustmomenten pakt, ook als je geen drukke baan hebt, kun je de dag veel beter aan. De zorgen verdwijnen niet, maar je hebt meer energie om er kalm en vastberaden een oplossing voor te bedenken. Zo bespaart een beetje rust je uiteindelijk veel tijd, en daardoor ook geld. Neem je rust, en leef.

LEES MEER:   Wat er ook gebeurt: blijf positief!

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/wat-er-ook-gebeurt-blijf-positief/

 

Dit vind je misschien ook leuk...