NEEM LIEVER DURE MERKKLEDING (ZELFS BIJ DE KLEDINGBANK)

Veel mensen dragen hippe merkkleding, omdat ze daarmee stoer en cool voor de dag denken te komen. Met zo’n merk in koeienletters op je borst (of rug, of beide) laat je zien hoe belangrijk kleding is voor je ego, en hoeveel geld je ervoor over hebt om dat aan iedereen goed te laten zien. Een duur merk laat zien dat je geld hebt. Dat zit er zo ingebakken, dat er een gigantische, wereldwijde markt is ontstaan van namaak merkkleding. Zo kun je op de weekmarkt van Calcutta ook die leuke tassen van ‘Vuitton’ of die schoenen van ‘Nike’ kopen, voor een fractie van het bedrag dat een echte merktas of merkschoen zou kosten.

Dora zondag rustdag tassen

Veel mensen met weinig geld kopen nep merkartikelen, die er na drie keer wassen uitzien als een vod. Of ze dragen helemaal geen merkkleding, en slikken hun maatschappelijke nederlaag. Het is de vraag, of wij als consumenten ons moeten laten verleiden om dergelijke exclusieve merken voor zoveel geld te kopen. Een goede vraag, maar misschien is dure merkkleding toch een slimmere keus dan je dacht. Waarom? Daarom:

  • Dure merkkleding is gemaakt van een betere kwaliteit stof. De knopen, het stikwerk en de ritsen zijn sterker en mooier, en de snit en de afwerking zijn perfect. Daardoor zit de kleding beter en blijft ze langer mooi, ook bij langdurig en intensief gebruik. Daardoor kun je dure kleding langer dragen, en hoef je minder vaak nieuw te kopen. Zelfs als je een merkbroek als vaal geworden ‘huisbroek’ afdraagt, heb je er langer plezier van.
  • Goede kwaliteit kleding is duur, maar ze zit beter. Je ziet er ‘sjieker’ mee uit. Gekleed in dergelijke kleren gaan mensen anders met je om. Niet de mensen die jou al door en door kennen. Maar vreemden die jou voor het eerst ontmoeten, kijken toch vaak naar de buitenkant. Dat doe jij bij anderen namelijk ook. Zo zit de mens in elkaar. Een eerste indruk kan letterlijk goud waard zijn, en deuren voor je openen die anders gesloten blijven. Als je op zoek bent naar een nieuwe baan, of als je andere belangrijke gesprekken hebt waar veel van afhangt, dan is kleding van een bepaalde kwaliteit echt een toegangskaartje. Dat hebben mensen wetenschappelijk onderzocht, dus dat zuigt tante Dora niet uit haar duim.

Dora gebruikte kleding 2

Helaas! Als je weinig geld hebt, dan kun je niet even De Bijenkorf binnenlopen en zeggen: doe mij die broek van Daniel Hechter maar, voor 175 euro. Waarschijnlijk loop je wel regelmatig een tweedehands kledingwinkel van het Leger des Heils binnen, of een kringloopwinkel. Misschien loop je rommelmarkten af, op zoek naar mooie spullen. Maar ook dan loont het de moeite om op de dure merkkleding te letten.

Topdesigners

Want die hangt er wel, die mooie kleding van topdesigners. Je moet eens weten hoeveel prima kleding wordt weggedaan om gerecycled te worden. Er zijn mensen die zich ervoor zouden schamen om in tweedehands kleren van het Leger des Heils te lopen. Maar diezelfde mensen schamen zich er niet voor, om hun soms dure en geenszins versleten todden naar de recyclebak van het Leger te brengen. Die vervolgens worden gereinigd en verkocht. Aan mensen die zich niet schamen, of de schaamte voorbij zijn.

oude kleding verzamelen

Let dus op de kwaliteit van de spullen die je tweedehands koopt, of meeneemt uit de ruil- of weggeefwinkel of de Kledingbank. Daar kan goed spul tussen zitten, ook merkkleding. En al is het hergebruikt spul: hergebruikte goede kleding gaat langer mee, en je hebt er meer plezier van dan van Chinese massawaar die je nieuw in de textielsuper koopt. Zo loop je er goed en netjes bij, als je naar een belangrijk gesprek moet, keer op keer, als het moet.

Dora pimp garderobe 2

LEES MEER:   Ga eens op onderzoek uit, en vind de goedkope adresjes in jouw stad, ook voor tweedehands kleding:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/inventariseer-de-goedkope-plekjes-in-jouw-stad/

 

Dit vind je misschien ook leuk...