ONTSPAN JE ZOALS EEN KAT HET DOET

Het is vandaag dinsdag, voor de meeste mensen is de vakantietijd voorbij. Toch is het weer nog steeds vaak zomers, meestal geen vuiltje aan de lucht. En toch schieten velen in de stress, juist omdát de zomerperiode voorbij is. Want relaxen en van het leven genieten kun je niet op commando. Er staat voortdurend druk op het leven, ook in de tijd dat de druk juist van de ketel zou moeten zijn. De noodzaak om te ontspannen kan heel stressvol zijn. Hoe doe je dat, ontspannen?

Wij van tante Dora raden jullie daarom graag de ‘Methode Kat’ aan. Want zeg nou zelf: er bestaat toch geen relaxter wezen dan de felix silvestris catus of felix domesticus, ofwel de gewone huiskat? Om deze ontspanningsmethode te begrijpen, is het goed om een kijkje te nemen in de psyche van de huiskat. Want de kat is zo ontspannen, omdat hij anders denkt dan de gestreste mens. Juist in het katse denken ligt de oplossing van de menselijke stressproblemen.

Kattenlevensfilosofie

Hieronder presenteren we de kattenlevensfilosofie in zes punten. Zes punten, meer zijn er niet. Dat is ook heel kats: houd het simpel. Hier de zes kernpunten van de kattenlevensfilosofie:

  • Ik heb vandaag mijn buikje rond gegeten, en ik weet dat de kans groot is, dat ik morgen om deze tijd ook mijn buikje rond zal eten.
  • Ik heb een lekker rustig plekje om een dutje te doen (in het voorjaar in de zon, in de zomer in de schaduw), en het zou wel heel raar moeten lopen, als ik morgen om deze tijd geen plekje zou hebben om te slapen.
  • Ik heb een dak boven mijn hoofd, en er staat in de winter ergens een verwarming aan. Het zou me verbazen, als ik morgen om deze tijd niet een warm en droog dak boven mijn hoofd zou hebben.

  • Ik ben redelijk gezond en voel me goed. Dat kan elk moment veranderen, maar de meeste pijntjes en ongemakjes gaan vanzelf weer over. En voor wat niet overgaat, is er altijd een kattendokter. En zelfs als dat niet helpt, ach: dan heb ik pech gehad. En eigenlijk niet eens zo heel erg veel pech, want iedereen weet dat katten negen levens hebben. Waar zou ik me druk om maken?
  • Soms krab ik wel eens aan de mooiste stoel in huis, of kots ik ergens op een dekbed. Dan zijn de mensen boos, en dat begrijp ik. Maar dan miauw ik en geef ik een paar kopjes, en voor je het weet is alle mensenboosheid weg en krijg ik verse brokjes en een aaitje.
  • Soms maak ik wel eens ruzie met de andere katten in de buurt. Maar dat is niet echt ruzie. Meer een sport eigenlijk, een oefening voor lichaam en geest. Geen reden om je druk te maken.

Overmatig

Als je de kattenlevensfilosofie in één zin zou moeten samenvatten, dan zou je het misschien zo zeggen: ‘Ik ga me niet overmatig zorgen maken over de uitdagingen van morgen, en ik ga er vooralsnog vanuit dat het ook morgen allemaal wel zal meevallen.’ Natuurlijk is een mens geen kat. Maar als je de druk voelt toenemen, stel je dan eens een kat voor, en hoe hij languit en schijnbaar onaangedaan op de bank ligt, zonder zorgen. Dat scheelt al een boel, vast en zeker.

Het mooiste van de ‘Methode Kat’ is natuurlijk, dat het geen enkele cent kost, en je er geen opgefokte geluksgoeroe voor nodig hebt. Je hoeft er alleen je innerlijke kat voor wakker te schudden. Mensen zouden er veel aan hebben, als ze wat meer op therapeutische basis naar een kat zouden kijken. Miauw!

LEES MEER:   Juist omdat armoede vaak zo hard werken is, is het af en toe goed om te ontspannen:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/een-uitkering-is-hard-werken/

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *