ONZE TANTE DORA IS CULTUREEL ERFGOED GEWORDEN!

Onze tante Dora kon het bijna niet geloven. Maar uiteindelijk straalde ze toch van bescheiden trots: ze is officieel Nederlands cultureel erfgoed geworden! Sinds deze week staat er een kopie van onze website in de digitale kast van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, naast de vele kasten met papieren documenten die de KB bewaart. Op die manier kunnen ook toekomstige generaties onderzoek doen naar het bijzondere fenomeen dat tante Dora heet.

dora-archief

In 2003 waarschuwde de wereldorganisatie Unesco voor het gevaar, dat belangwekkende artikelen en documenten die alleen op internet verschijnen vrij snel verdwijnen, zonder een spoor achter te laten. Documenten op papier zijn tastbaar en daardoor relatief eenvoudig te archiveren. Maar de bits en bites van het World Wide Web zijn vluchtig als een voorbijflitsende gedachte. Terwijl die gedachte soms best de moeite waard is om te bewaren.

Representatief beeld

In ons land is de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag gevraagd om de belangrijkste vertegenwoordigers van het Nederlandse digitale erfgoed op te slaan. Sinds een jaar of tien archiveert de KB ‘websites die als verzameling een representatief beeld geven van de Nederlandse cultuur, geschiedenis en samenleving op het internet.’ Zuinig met tante Dora hoort sinds kort blijkbaar ook bij dat representatieve beeld. Daarover ontvingen we deze week een brief van de KB.

Bij lange na niet alle Nederlandse sites worden gearchiveerd. Waarom de Koninklijke Bibliotheek juist Dora heeft uitgekozen, is niet bekend. Maar de neven zijn wel berentrots dat uitgerekend zij cultureel erfgoed zijn geworden. In principe kan iemand over vijftig of honderd jaar tante Dora terugvinden in het digitale archief van de KB, en onderzoek doen naar het bijzondere gedachtengoed van deze mysterieuze tante en haar neven. Leuk, hè?

Dora vakliteratuur

Overigens merken onze lezers niets van het elektronisch archiveren. Om Dora Besparen in het archief te bekijken, moet je wel naar Den Haag. Zoals het er nu uitziet, is het bestand niet via het internet te lezen. Dat heeft te maken met de rechten van de lezers die hebben gereageerd. Maar het wordt dus wel langdurig opgeslagen, en blijft in principe voor altijd toegankelijk, ook als tante Dora en haar neven er al lang niet meer zijn. Elk half jaar wordt er een nieuwe kopie gearchiveerd, zodat tante Dora in de KB altijd ‘vers’ blijft. Want onze tante mag dan oud zijn, ze is wel helemaal bij de tijd!

LEES MEER:   Ook zo’n ongelofelijk statistisch feitje: Dora Besparen bestaat over een half jaar al drie jaar! Lees over het tweejarig jubileum:

http://www.dora-besparen.nl/verder/tante-dora-bestaat-twee-jaar/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Marga schreef:

    Wat ontzettend leuk. Gefeliciteerd!
    Daar mogen jullie zeker trots op zijn.