OOK EEN IJSJE KOST GELD
Wat nu, tante Dora? Gaat u vandaag zeuren over een ijsje op een warme zomerdag? Dan wordt het wel een hele saaie zomer, toch? Kom op! Moet kunnen! Een ijsje, wie komt daar nu van in de financiële problemen?
Klopt, je komt niet snel in geldnood als je af en toe een ijsje koopt. En als je toch genoeg geld hebt, dan moet je jezelf vooral geen geweld aandoen: kopen, dat ijsje. Of dat broodje, die zak patat, dat blikje fris, dat glas bier op een terras, die hamburger op de braderie, en nog een ijsje, omdat het zo lekker is. De zomer is hét seizoen voor de snelle snack en een koel drankje voor onderweg. Het hoort erbij, en als je het kunt betalen, is dat geen probleem.
Smalle beurs
Maar als je een smalle beurs hebt, tikken al die hapjes, drankjes en ijsjes best aan, zeker als je met het hele gezin op stap bent. Voor een simpel waterijsje betaal je al gauw drie kwartjes, en een horentje simpel softijs doet tegenwoordig met gemak anderhalve euro. Als iedereen in het gezelschap een ijsje wil, dan ben je al snel net zoveel euro’s kwijt als voor een goede warme maaltijd met z’n allen. Als je elk dubbeltje moet omdraaien, is dat best veel.
Nogmaals: een ijsje op z’n tijd moet kunnen. Maar het helpt wel als je de uiteindelijke kosten in de gaten houdt. Alle kleine beetjes helpen, zelfs als het om een frietje of een ijsje gaat. Juist omdat het zo lekker is, zo bij de zomer hoort, en vaak zo fijn spontaan gebeurt, zijn zomersnacks leuk en gezellig. Maar wie gedurende de zomermaanden twee keer in de week met zijn gezin een ijsje eet, is binnen een klein half jaar meer dan tweehonderd euro armer.
Er zijn manieren om het goedkoper te doen. Als je de ijsjes in een doos in de supermarkt koopt, dan scheelt dat enorm. Extra porties thuis gemaakte friet in de zomer zorgen voor weinig geld voor extra feestelijkheid, die de frietjes uit de friettent doet vergeten. Let wel: je kunt je kinderen gewoon uitleggen dat het er even niet in zit. Beloof ze desnoods binnenkort wél een keer buitenshuis ijs te gaan eten, heel nadrukkelijk en heel feestelijk, zodat het écht bijzonder is, en geen herhaling van iets wat in de zomer gewoon wordt, maar eigenlijk veel leuker is als het een uitzondering blijft.
Er is nog een goede reden waarom je zou moeten overwegen om minder zomerijsjes en vakantiepatatjes te eten: straks pas je niet meer in je bikini!
LEES MEER: Een heel goedkoop, gezond en zelfgemaakt ijsje, voor na de warme maaltijd bijvoorbeeld: een granita van sinaasappelsap: