OP DE EERSTE DAG VAN 2017: GEEF HET NIEUWE JAAR ZELF EEN POSITIEVE DRAAI

dora-hond-en-kat

Goede morgen, of goede middag, dat is meer waarschijnlijk! Heb je de jaarwisseling goed doorstaan? Knabbel je aan de laatste oliebol, terwijl je met een kop koffie uit het raam naar de vuurwerkresten in de straat kijkt? Realiseer je dan ook dat het nu echt 2017 is, en dat alle goede voornemens die je je gisteren nog vrijblijvend kon voornemen, nu toch echt in vervulling moeten gaan.

Plezier opleveren

We helpen je een beetje op weg, met dingen die je nu al kunt doen, maar die je de rest van het nieuwe jaar vast veel plezier gaan opleveren. We sluiten daarbij aan bij de nieuwjaarswensen die we gisteren op Zuinig met tante Dora zetten. Wensen voor een kleinschalig, sociaal en duurzaam 2017. Hier zijn onze suggesties:

  • Heb je een moestuintje? Ga dan nu op zoek naar een moestuinvriend. Een moestuinvriend is iemand die ook een stukje grond reserveert voor groenten, fruit en kruiden, en met wie jij misschien de oogst van 2017 kunt delen. Als jij de courgettes en de salie kweekt, dan doet jouw moestuinvriend de andijvie en de rozemarijn. Als je nog geen kruidentuin of aardbeienpot hebt, zoek dan nu op internet of in boeken, hoe je die het beste opzet. En zoek dus een moestuinvriend, die je daar eventueel bij kan helpen. Zo druk je ook samen de kosten.
  • Ga in 2017 vrijwilligerswerk doen. Zoek een plek waar jouw inzet het verschil kan maken, bijvoorbeeld bij een Voedselbank, bij een buurtcentrum waar veel oude en eenzame buurtgenoten komen, of bij een sportvereniging. Er zijn in de meeste steden vrijwilligerscentrales, die jou helpen zoeken, en die soms ook vrijwilligers aan de goede doelen koppelen. Vrijwilligerswerk is een win win situatie. Jij helpt anderen, en jij krijgt de koffie en thee gratis, je mag soms met vrienden ergens gratis in, en misschien krijg je wel een vergoeding en/of een leuk kerstpakket, aan het eind van het jaar.
  • Kijk eens om je heen. Is er bij jou in de buurt een buurtvereniging? Kun je ergens in meepraten? Probeer wegwijs te worden in jouw omgeving, ga eens naar een vergadering of een inspraakavond, en loop eens een raadszaal binnen, om de plaatselijke politiek te volgen. Zo krijg je niet zo gauw het gevoel dat je overal buiten staat, en dat ‘ze’ maar wat doen. Doe zelf mee, dat mag en dat kan, en het is goed voor je gevoel van eigenwaarde. En dat is goud waard, zoals je weet.
  • Kook je eigen eten. En kook desnoods voor anderen, die dat niet zo goed kunnen. Help bij een ruilbeurs voor kinderkleding, en let op tweedehands spullen en weggevertjes van anderen. Zorg dat je onderdeel bent van een netwerk. In dat netwerk kun jij anderen helpen, maar jij kunt op jouw beurt ook geholpen worden.

Dora luie leunstoel

We kunnen deze lijst zo lang maken als we willen, maar dat zullen we je maar niet aandoen, op deze eerste uitslaapdag van het jaar. Geniet van je laatste oliebol en van het schansspringen op de televisie. Het weer wordt niet echt mooi, dus een wandeling zit er niet echt in. Des te meer tijd, om tussen het gapen, jezelf uitrekken en naar de televisie kijken, toch eens na te denken over de komende positieve draai, die je aan 2017 gaat geven. Want het ligt natuurlijk helemaal aan jezelf, of 2017 een goed jaar wordt, voor jou en voor anderen.

LEES MEER:   Niet kniezen, in het nieuwe jaar! Positief denken!

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/elke-dag-een-dag-van-de-positiviteit/

 

Dit vind je misschien ook leuk...