EEN HALVE EEUW KOFFIEMELK

Gisteren hadden we het over koffiezetten, met name koffiezetten met de zogenaamde ‘moka’. Op onze Facebookpagina werd een grapje gemaakt over de vel, die tante Dora vroeger op haar koffie had. Dat was echt zo, want Hollanders dronken hun koffie graag met melk. Gekookte melk uit een steelpannetje, wel te verstaan. De helft van het kopje werd gevuld met koffie, de rest werd opgevuld met hete melk. Een flinke schep suiker erin, goed omroeren, en je hebt een typisch Hollands ‘bakkie troost’.

dora-oma-met-koffie

Het nadeel van gekookte melk is wel, dat er na enig wachten (‘het is nog zo heet!’) een dun melkvelletje op de koffie verschijnt. Koffie met vel dus. Veel mensen gruwden ervan. Je kon ook room in je koffie gieten, maar dat was meer voor sjieke mensen. Warme melk bleef lang de belangrijkste bijlage van volkskoffie. Tot iedereen in de jaren zestig de koffiemelk begon te ontdekken.

Verhitting

Koffiemelk is eigenlijk niet meer dan gewone, ingedikte (en daarmee geconcentreerde) melk, die door de verhitting ook een beetje zoetig is gaan smaken. Het doet qua smaak een beetje aan room denken, maar is veel goedkoper. Dat laatste vinden Hollanders erg belangrijk, zoals je weet. Koffiemelk is heel erg: ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Koffiemelk maakt de koffie romiger, en kan zo van het kannetje, flesje of kuipje in de koffie, zonder dat de melk verwarmd hoeft te worden. Een wolkje is genoeg, waardoor het de koffie nauwelijks afkoelt.

We vieren rondom deze tijd dus zo’n beetje het halve eeuwfeest van de koffiemelk als bijlage in de Hollandse koffie. En juist nu is verse melk in de koffie weer helemaal terug, denk maar aan cappuccino. Op de cappuccino drijft echter geen vel, want op opgeschuimde melk vormt zich geen vel. Wel een snor, soms. Op de bovenlip van de drinker. Beter een snor dan een vel.

Dora koffie met koekje

LEES MEER:   Melk werd vroeger bij voorkeur gekookt in een speciaal daarvoor gemaakte melkkoker, die niet kon overkoken:

http://www.dora-besparen.nl/verder/doras-ding/de-melkkoker/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Ineke schreef:

    Ik vind warme melk ook heerlijk en koffiemelk juist weer vies. Wat ik momenteel doe is een wolkje ongeklopte houdbare slagroom in de koffie. Gewoon de goedkoopste die je kunt vinden, een stuk smakelijker dan gewone koffiemelk.