PAPIEREN POST IS VEILIG EN HEEL PERSOONLIJK

Er gaat geen dag voorbij, of er komen berichten in de media over gehackte websites, en privégegevens die regeringen en kwaadwillende particulieren uit je iPhone of mailbox trekken. Jouw elektronische leven zweeft achteloos door de lucht, en kan er blijkbaar door iedereen uitgeplukt worden. Het is inmiddels zo normaal geworden, dat de meeste internetgebruikers er min of meer vrede mee hebben.

Dora post 1

Als je wilt dat jouw privégeheimen niet door een ander gelezen kunnen worden, dan is er maar één mogelijkheid: een brief of kaart schrijven, die in een gesloten enveloppe doen, er een postzegel opplakken, en hem met de post versturen. Zo simpel kan het zijn. Het is zeer onwaarschijnlijk dat jouw analoge post door een vreemde gelezen wordt. In ons land geldt immers het briefgeheim.

Briefgeheim

Het briefgeheim bepaalt, dat niemand jouw brieven of post mag lezen zonder jouw toestemming. Dat staat in de Grondwet. Pas als het Openbaar Ministerie denkt dat er in jouw brieven criminele of staatsgevaarlijke dingen staan die gekend moeten worden om een misdaad op te sporen of te voorkomen, kan een rechter bepalen dat de politie of de overheid jouw brieven mag openen en lezen. Dat gebeurt echter niet gauw, en als de rechter het geen goed idee vindt, dan gebeurt het ook wel eens niet.

Het briefgeheim in de Grondwet geldt nadrukkelijk niet voor emails. Providers mogen meekijken, al is het maar om te voorkomen dat het netwerk volloopt met bijvoorbeeld spam. En hoewel ook telefoonverkeer in principe alleen mag worden onderzocht als de rechter er toestemming voor geeft, weten we langzamerhand ook dat mobiele telefoons gemakkelijk kunnen worden afgeluisterd. Het gebeurt, omdat het kan.

Leuker

Alleen de inhoud van een papieren brief blijft geheim. Goed om te weten, hè? Zo zijn er meer voordelen van ouderwets brieven en kaarten schrijven. Het is gewoonweg leuker en persoonlijker om een papieren verjaardagskaart te krijgen, dan een hup-weg-gefeliciteerd-berichtje op Facebook. Een kaart is heel persoonlijk, zeker als je ‘m zelf gemaakt hebt. Leuk om te krijgen, en leuk om ‘m te sturen.

Dora post 2

Let op: tante Dora heeft het vandaag over een heuse trend! Steeds meer mensen herontdekken pen en papier, en schrijven elkaar weer brieven en kaarten. Dat kan tegenwoordig ook op onverwachte plaatsen, mede dank zij mensen als creatieveling Mieke Wijnakker (www.miekewijnakker.nl), die als wandelend postkantoor langs festivals en openingen gaat, om mensen tot schrijven, postzegelplakken en opsturen te verleiden. De rode postbus draagt ze op haar rug. Dat is weer eens wat anders dan een selfie via de app.

We schreven al eens over het onthaasten via een echte brief of kaart. Nu weet je ook dat papieren post niet gehackt kan worden door schurken uit enge landen. Neem de controle over je leven terug, pak pen en papier uit de la, en schrijf.

LEES MEER:   Hier nog eens het artikel over het onthaasten via echte post:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/onthaasten-per-post-stuur-een-echte-verjaardagskaart/

 

Dit vind je misschien ook leuk...