PRATEN, PRATEN, PRATEN (ALSJEBLIEFT)

En dan ligt er weer zo’n rottige enveloppe op de deurmat! Het gaat over geld, veel geld. Of over dingen die je, volgens de computer van een lastige organisatie, helemaal verkeerd hebt gedaan. Daar sta je dan, en weer zakt de grond onder je voeten vandaan. Met een knoop in je maag denk je: wat nu, in hemelsnaam? Er is maar één oplossing: praten, praten, praten. Praten helpt, op allerlei manieren. Een aantal voorbeelden:

• Er is vast wel een partner, een familielid, een vriend of vriendin, die naar je wil luisteren. Of die vriend of partner meteen een antwoord heeft, is minder belangrijk. Het gaat erom dat je gehoord wordt en je ei kwijt kunt. Vooral mensen die alleen wonen en van een minimum moeten leven, kennen momenten waarop ze zich als een gekooid dier voelen, door alle regeltjes. Pak de telefoon en praat tegen iemand aan. Zeg desnoods maar, dat je even iemand nodig hebt om tegenaan te praten. Echt, er valt een miljoen kilo van je schouders, als je iemand hebt die de last met jou deelt.

  • Pas op: en zijn altijd vakmensen die jou kunnen helpen. Bij de sociale dienst in jouw gemeente, bij een Juridisch Loket, bij de wijkcoach en bij een heleboel andere instanties staan mensen klaar om je te helpen, meestal heel direct, met direct resultaat, zonder kosten. Zij vullen hopeloze formulieren voor je in, ze brengen je in contact met een echte oplosser, of ze helpen je bij het aanvragen van aanvullende inkomsten. Je kunt beginnen bij de sociaal werkers van de sociale dienst, bijvoorbeeld. Een afspraak bij jou in de buurt is zo gemaakt. Vaak blijkt het luisterend oor ook een paar wapperende handjes te hebben, dat snel een oplossing vindt voor de dingen waar jij al maanden mee zit. Verwacht geen wonderen, maar het is beter dan angstig in een hoek wegkruipen.

• Kijk eens rond in jouw directe omgeving. Misschien zijn er mensen die je kent van vrijwilligerswerk, van de buurtclub of van de kerk, die thuis zijn in bepaalde problematiek. Als je denkt dat je ze in vertrouwen kunnen nemen, dan kunnen ze je misschien ook helpen om jouw problemen op te lossen.

Praten, praten, praten. En luisteren natuurlijk. Als je stil in een hoekje blijft zitten en alleen maar bang, boos of gefrustreerd bent, dan zul je zeker geen oplossing vinden. Door met anderen te praten voel je je al beter. En je voelt je nog beter als de ander jou kan helpen, en het probleem netjes wordt opgelost. De beste problemen zijn de problemen die je achter je hebt kunnen laten.

LEES MEER: Je kunt tegenwoordig ook bij een heus ‘Financieel Café’ terecht:

EEN BEZOEK AAN HET FINANCIEEL CAFÉ KAN JE OP WEG HELPEN

Dit vind je misschien ook leuk...