PROBEER VOORAL POSITIEF TE DENKEN!

Volgens recente onderzoeken neemt de langdurige armoede in ons land toe. Zelfs als je werk hebt, wil dat niet zeggen dat je een financieel normaal leven kunt leiden. Een paar dagen geleden werd bovendien bekend dat arme mensen minder vaak naar de tandarts gaan, en dat je aan iemands gebit weer kunt zien of hij of zij arm is, net als vijftig jaar geleden. En dan heb je nog de berichten over vluchtelingen, aanslagen, en de bedreiging van de vrijheid wereldwijd.

Dreigende berichten

Zeker als je zelf met weinig geld moet rondkomen, hakken dit soort droevige en dreigende berichten er extra hard in. Wie wel voldoende geld heeft, kan nog wel eens denken: ach, het zal mijn tijd wel duren. Minder welvarende Nederlanders hebben die luxe niet. Prijsverhogingen, hogere eigen bijdragen in de zorg, het wegvallen van maatschappelijke ondersteuning, uitzichtloze werkloosheid en zorgen over elementaire dingen als wonen en voedsel: veel arme mensen raken tegenwoordig in een depressieve stemming.

dora positief 2

Aan je financiële omstandigheden kun je vaak bedroevend weinig doen. Maar aan die depressieve stemming is gelukkig wel wat te doen! Natuurlijk blijven de zorgen knagen, maar als je ook positieve ideeën toelaat, dan knagen de problemen merkbaar minder. Positieve gedachten geven je een enorme kracht, die als een positief geladen energieveld om jou en jouw leven gaat hangen. Wie ook mooie dingen ziet, ziet ook weer een toekomst.

Misschien mogen we je een suggestie geven? Pak eens een stuk papier en een pen en ga daarmee op een rustig moment aan de keukentafel zitten. Denk na, en schrijf de dingen op die tot nu toe in je leven, ook in deze moeilijke tijd, wél goed zijn gegaan, of nog gaan. Dat hoeven geen hemelbestormende triomfen te zijn. Juist in de kleine, maar voor jou belangrijke dingetjes ligt soms enorm veel voldoening.

Leuk uitstapje

Denk aan het leuke uitstapje met aansluitend etentje, dat je kort geleden van je kinderen aangeboden hebt gekregen. Denk aan die aardige mail van een goede vriend die je lang niet meer gezien hebt, maar die jou blijkbaar niet vergeten was. Haal herinneringen naar boven aan de geboorte van je kleinkind. Als je goed gezond bent, prijs je dan gelukkig. En geniet met volle teugen van het voorjaarszonnetje!

Schrijf die positieve punten op, groot en klein. Ga er net zo lang mee door tot het blad papier vol is. Kijk ernaar, lees de mooie dingen in je leven. Lees ze desnoods de volgende dag nog een keer, hardop, en schrijf er een aantal bij, als je je nog wat invalt. Maak jouw hoogsteigen succeslijst van je leven. Het werkt echt! Gegarandeerd, dat je gedachten een heel ander, vrolijker kleurtje krijgen. Je zorgen verdwijnen niet als sneeuw voor de zon. Maar de zon van je positieve gedachten maakt alles wel merkbaar zachter en warmer.

duim omhoog

Geloof je niet dat het zo werkt? Tante Dora daagt je uit om het eens te proberen. Het kost niets extra’s: slechts een pen en een stuk papier, en een half uurtje aandacht. En weet je wat nog leuker is? Het samen met huisgenoten en gezinsleden doen. Zoals in zoveel dingen geldt: hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Hoe meer positieve gedachten, hoe minder treurigheid. Hup: doen!

LEES MEER:   Door brainstormen kom je op allerlei goede ideetjes:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/brainstormen-bespaart-geld-en-wanhoop/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. marja schreef:

  wat ik altijd erg fijn vind, is elke dag voordat ik ga slapen drie positieve dingen op te schrijven in een boekje dat naast mijn bed ligt.De ene dag kan dat makkelijk zijn , maar soms moet je echt denken wat er positief was aan de dag.
  Hoe langer je schrijft in het boekje des te makkelijker wordt het om positief te gaan denken. En ook hoe meer je gaat zien wat positief is in je leven.
  Een mooie zonsonder gang, de lieve knuffel die je kreeg van je kind, het mooie fluiten van een merel, de aardige mevrouw in de winkel die je haar zegels gaf…noem maar op.
  Als een een vreselijke rot dag hebt waar in je alles ziet meer ziet zitten, kijk je in je boekje en zie je hoe rijk je leven is……

  • Neef M schreef:

   Bedankt voor je voorbeelden, Marja! Zoiets dus, inderdaad. Het helpt!
   Groeten,
   De neven