REKEN JE RIJK (EN SNIJ ZELF)

Dit verhaal circuleert al vele jaren in de familie. Een vriendin van tante Dora herinnerde zich, dat haar bakker meer dan twintig jaar geleden 15 guldencent rekende voor het snijden van een brood. Daar had de bakker een grote machine voor gekocht, die binnen seconden een brood in sneetjes sneed. Een handeling van niks, die nauwelijks stroom kostte.

Maar toch 15 cent, dus. Reken maar uit: de zus van tante Dora kocht per week ongeveer drie grof volkoren. Als ze die had moeten laten snijden, dan was ze elke week 45 cent kwijt. Op jaarbasis is dat ongeveer 22,50 gulden, destijds een groot bedrag. Daar kon je toen wel drie broodzagen voor kopen, om het brood zelf mee te snijden. Een broodzaag is een investering voor jaren, en heeft zich binnen een half jaar ruim terugverdiend. Dus kocht de vriendin de broden altijd ongesneden, en zaagde ze zelf, eigenhandig thuis op de broodplank.

Klanten

De broodwinkel was een drukke zaak, met honderden klanten per dag, waarvan een belangrijk deel het brood in de winkel liet snijden. Je kunt je amper voorstellen hoeveel de bakker erbij verdiende, simpelweg door een brood door de snijmachine te halen. Daarmee was de aanschaf van de broodmachine ook allang afbetaald. De rest was pure winst.

Reken eens wat vaker kleine bedragen door, bijvoorbeeld het snijden van brood, de bezorgkosten van boodschappen, of dat extra kwartje voor een plastic tasje. Reken eens uit hoeveel dat op jaarbasis kost. En hoeveel het op jaarbasis scheelt, als je het niet doet. De schellen vallen van je ogen!

LEES MEER: À propos: besparen is wat anders dan sparen:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/besparen-is-wat-anders-dan-sparen/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. Loudi schreef:

  De sneden van een brood dat door een machine gesneden is zijn veel dunner. Een brood dat je zelf snijdt is eerder op. Dus koop je meer broden .Vooral een vers brood is moeilijk te snijden is mijn ervaring.

 2. Ineke schreef:

  Ik las pas op een blog dat iemand het niet de moeite vond een tube tandpasta open te knippen om de restjes op te maken, want dat zette toch geen zoden aan de dijk. Natuurlijk, je kunt geen sportwagen kopen van het uitgespaarde geld, maar als je stelselmatig, naast de grote besparingen, ook de kleine dingen in de gaten houdt bespaart dat echte heel erg veel. Mijn boodschappenbudget is laatste jaren steeds meer gezakt. Ik ben er echt niet minder, of minder lekker van gaan eten, maar die kleine dingen tellen ongemerkt toch gewoon op. En als je al het grote al gedaan hebt zijn het de kleine dingen die overblijven.

 3. Nanny schreef:

  Maar als je 20 dunne sneetjes uit je brood haalt heb je ook 20 keer boter en beleg nodig….als je er maar 15 uithaalt bespaar je dan op je beleg….

 4. olaf schreef:

  Tip: Eén dag in de week vasten en alleen water drinken. Dit levert je 1/7 van je boodschappenbudget op!
  Het is nog gezond ook.

 5. Ingrid Stabile schreef:

  Het moot van mijn oma was: Wie het kleine niet eert is het grote niet weerd.