ROKEN DOODT (ONDER ANDERE JOUW PORTEMONNEE)

Gisteren rekenden we je voor, wat je nog meer kunt doen met € 385, behalve het uitgeven aan je eigen risico in de zorg. Dat bleek best veel te zijn. Zo schreven we onder andere: ‘Voor dat bedrag kan een alleenstaande in de bijstand bijna anderhalve maand lang eten en drinken, wasmiddelen, schoonmaakmiddelen en eten voor de kat kopen, plus twee T-shirts en drie paar sokken. En een bosje bloemen. Twee bosjes bloemen.’

dora-roken-duur

Een zware roker, die meer dan twintig sigaretten per dag rookt, is zijn € 385 euro ook na anderhalve maand kwijt, louter aan zijn rokertjes. Met de prijs van een pakje cowboysigaretten van rond de € 6,70 zijn de € 385 snel op. En dan moet je nog de rest van het jaar. Reken zelf maar uit, hoeveel duizenden euro’s dat zijn.

Onderzoek

Gisteren stond er iets in de media over de resultaten van een onderzoek, dat het CBS en het Trimbos Instituut deze week presenteerden. De twee instituten hadden jarenlang de gezondheid en de levensverwachting van rokers onderzocht. Uit het eindrapport bleek, dat bijna een kwart van de zware rokers (meer dan twintig sigaretten per dag) de 65 niet haalt. Ter vergelijking: in de groep niet-rokers overlijdt maar zeven procent vóór de leeftijd van 65.

Het overlijden van de zware rokers gaat meestal niet snel en onverwacht. Vaak lijden ze aan (long)kanker, ziekten van de luchtwegen, en hart- en vaatziekten. Slopende ziekten dus, waar de patiënten langzaam aan creperen. Dat is op zich al heel erg, maar gedurende al die slechte jaren ben je dus wel meteen in januari al je eigen risico kwijt, aan medicijnen en behandelingen. Bovendien word je met deze ziekten zwaar invalide, en komen er nog aanvullende kosten bij, voor thuiszorg en verpleging.

nee niet rokenNatuurlijk is het goed voor je gezondheid om te stoppen met roken. Maar zelfs als je dat niet kan schelen: doe het in ieder geval voor je portemonnee! Reken zelf maar eens uit, hoeveel geld je jaarlijks overhoudt, als je niet meer zou roken. En wat voor leuke dingen je daarvoor zou kunnen doen. In goede gezondheid, bovendien. Zo’n rekensommetje helpt altijd, als het om besparen gaat.

LEES MEER:   Je kunt in één keer heel veel besparen, of over langere tijd telkens een klein beetje, maar uiteindelijk ook heel veel:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/micro-en-macrobesparingen/

 

Dit vind je misschien ook leuk...