SCHAATSKOORTS: ELFSTEDENTOCHT?

Heb je al geschaatst vandaag? Ga je misschien schaatsen? Volgens de weersberichten kan het, her en der, na een nachtje matige vorst in het oosten en noorden van het land. Dat betekent dat vandaag in heel Nederland de schaatskoorts gaat uitgebreken. Dat kan zomaar betekenen dat schaatsfanaten uit warmere gedeelten van Nederland een dagje vrij van hun werk nemen, in de auto springen, en soms lange ritten maken naar die paar centimetertjes ijs elders in ons land.

dora-schaatsen

Misschien is het goed om ons eraan te herinneren dat op 18 januari 1963, vandaag dus precies 54 jaar geleden, in Friesland de twaalfde Elfstedentocht werd gehouden. Tot vandaag heet die Elfstedentocht respectvol de ‘Tocht der Tochten’, niet in de laatste plaats omdat de weersomstandigheden bar en boos waren. In een sneeuwstorm, bij gevoelstemperaturen die ver onder nul lagen, werd Reinier Paping uiteindelijk winnaar. Het was een historische overwinning, waarover nog vele jaren werd nagepraat.

Brinta

Als je de voorbereidingen en de schaatsuitrusting van nu bekijkt, dan waren de schaatsers van 1963 nauwelijks voorbereid op de ontberingen. Reinier Paping deed niet zo aan sportvoeding. Naar verluidt begon hij de dag met een flink bord Brinta, en haalde daar zijn kracht uit. Andere deelnemers hielden zich de kou van het lijf met dikke pakken oude kranten als isolatie onder hun trui, en een winddichte zeemlap op de plek waarbij bij mannen er van alles af kan vriezen, als je begrijpt wat ik bedoel. Toch leden veel deelnemers aan die schaatstocht aan bevriezingen en uitputting, eenzaam ploeterend in de sneeuwjachten, waarin je soms geen hand voor ogen kon zien.

Misschien komt er deze eeuw geen enkele Elfstedentocht meer, als het klimaat steeds meer opwarmt. Maar na een paar nachtjes matige vorst kan er op natuurijsbanen en ondergelopen weilanden nog steeds geschaatst worden. Dus, als je kan: pak je schaatsen en ga eruit! Schaats en beweeg, en voel je goed. En denk af en toe aan Reinier Paping, aan zijn bord Brinta en de oude kranten onder zijn trui.

dora-sneeuwpop

LEES MEER:   Als je niet van schaatsen houdt, kun je ook gaan wandelen. Ook zo’n prima vorm van (goedkope) lichaamsbeweging:

http://www.dora-besparen.nl/naar-buiten/wandelen-is-een-gezonde-en-goedkope-sport/

 

Dit vind je misschien ook leuk...