SNEL WEER BETER MET MELK EN HONING

Volgens onze kruidenvrouw Hermine uit het Veluwse Haambeek hebben veel mensen momenteel last van verkoudheidjes en zere kelen. Zelfs tijdens deze mooie nazomer. Gelukkig gaan dergelijke klachten snel weer over, juist omdat het weer zo mooi en warm is. Om het herstel nog een extra boost te geven, raad Hermine de regelmatige inname van melk met honing aan. Het liefst voor het slapengaan, zodat deze natuurmedicijn rustig kan inwerken op het gepijnigde gestel.

Honing was al in de Oudheid bekend om zijn ontsmettende en ontstekingwerende werking. Honing werd op wonden gesmeerd, om de genezing te versnellen. Honing met melk dus. Zo maak je het snel en gemakkelijk. Men neme:

 • een beker melk
 • een eetlepel honing

Je kunt de melk warm maken in een pannetje (dat zou Neef Groen doen), maar het kan ook in de magnetron. Vul een grote beker met melk en zet die in de magnetron. Laat de oven 40 seconden op volle sterkte draaien. Doe een eetlepel honing in de nu enigszins warme melk, en roer goed om. Als het goed is, lost de honing vrij gemakkelijk op. De lepel moet er min of meer schoon uitkomen.

Zonder vel

Haal de lepel uit de beker (!) en zet de melk nogmaals 40 seconden in de magnetron. Roer andermaal om en geef de beker nogmaals 40 seconden de volle lading. Als het goed is heb je nu hete melk zonder vel, die door de honing zijdezacht aanvoelt aan je keel. Een heus medicijn, met de aanbeveling van Hermine. En baat het niet, het schaadt ook niet. Je krijgt er ook lekker warme voeten van, en dat is ook prima tegen de verkoudheid.

LEES MEER:   Veel vervelende kwaaltjes komen uiteindelijk weer goed:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/veel-vervelende-dingen-komen-weer-goed-gelukkig/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Ansie schreef:

  Het is niet goed voor de honing om deze meer dan 40 graden te verwarmen omdat dan de gezonde stoffen in de honing vernietigd worden door de temperatuur. Dit weet ik omdat ik dit geleerd heb tijdens de cursus bijenhouden en bijengezondheid. Daarnaast is de vraag of het verstandig is om verwarming in een magnetron te laten plaatsvinden ivm straling en mogelijk vernietiging van waardevolle stoffen. Geef de voorkeur aan een pannetje op het gas of elektrisch kooktoestel, zodat waardevolle stoffen behouden blijven en vooral letten op de temperatuur, deze niet te hoog laten worden

  • E.H. Wildenbeest schreef:

   Inderdaad overmatig verhitten van honing is geen goed idee. Ik woon in Griekenland in een omgeving met veel imkers en hier wordt dat ook altijd gezegd. Een eetlepel honing een beetje verwarmen en dan mengen met kaneel is trouwens ook heel goed tegen verkoudheden. Misschien
   ook een idee voor mensen die geen melk drinken.