SNOTNEUS EN ZERE KEEL GAAN VANZELF OVER (WEL ZO GOEDKOOP, DUS)

Het seizoen van de snotneuzen en de zere kelen is weer aangebroken. Als iedereen last heeft van hoestbuien en koorts, dan doen de drogisten en de geneesmiddelenfabrikanten goede zaken. Er zijn heel veel middeltjes in de handel, die beloven de verschijnselen van griep en verkoudheid te bestrijden. Van zuigtabletten en warme drankjes met honing en extra vitamine C, tot ontsmettende neussprays en tabletten tegen keelpijn.

Dat claimen de fabrikanten in ieder geval, in een grote hoeveelheid reclames die ons de laatste weken en de komende weken overspoelt. De enigen die er beter van worden, zijn de fabrikanten en hun aandeelhouders. Is die grote omzet terecht? Als de griep- en verkoudheidsvirussen eenmaal in je lijf zitten, dan is er maar één die ze echt kan bestrijden, en dat is je lichaam zelf, via het immuunsysteem. Dat kan even duren, maar uiteindelijk wint je eigen afweer het gevecht, en word je beter.

Gewoon uitzieken.

Natuurlijk is Tante Dora geen arts, maar volgens haar helpt vooral een goede en lange nachtrust met een warme kruik aan het voeteneinde. Omdat koorts en een jengelende pijn in de ledematen typische kenmerken van griep en verkoudheid zijn, is het goed om de koorts en de pijn zodanig te verlagen, dat je goed inslaapt. Dat hoeft geen fortuinen te kosten. Een beker kruiden thee of misschien een paracetamol-tabletje helpt daarbij zeker. Paracetemol is tegenwoordig voor een paar dubbeltjes per doosje te koop.

Als je de volgende ochtend een hete douche neemt, en weer een lekker warm kopje thee, eventueel met wat honing, drinkt bij je ontbijt, dan voel je je meestal al een stuk beter. Hoesten wordt minder met een simpel dropje. Als je vaak een dichtgeslibde snotneus moet snuiten, doe dat dan met papieren zakdoekjes waar een verzachtende crème aan toe is gevoegd. Dat scheelt ruwe plekken. Kortom, we praten over huismiddeltjes die hooguit een paar eurootjes kosten. Jouw lijf doet het meeste werk. Die loopneus is eigenlijk een goed teken: zo word je weer beter.

Herstel

Heel veel geld uitgeven aan allerlei middelen die veel beloven maar nauwelijks bijdragen aan een sneller herstel, is dus een beetje zonde. Je lijf doet het werk, en dat doet het helemaal gratis. Met een beetje rust, goed drinken en lichte maar gezonde maaltijden, is je lijf al lang tevreden. Kijk, je lijf: dat is nog eens een vriend!

LEES MEER:   En als je toch een dokter nodig denkt te hebben, vraag dan van tevoren wat het gaat kosten:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/vraag-de-dokter-en-verzekeraar-van-tevoren-wat-de-behandeling-kost/

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. VeggieMo schreef:

  Alles met melk laten staan als je verkouden bent kost ook weinig en helpt goed.

  • liesbet schreef:

   Klopt want melk werkt de slijmvorming in de hand. Verzuurde melkproducten veroorzaken geen of minder slijmvorming dus karnemelk en yoghourt zijn dan wel goed

 2. liesbet schreef:

  Er zijn ook meer dan genoeg volledig natuurlijke producten die bij verkoudheid, vastzittend slijm en verstopte neus kunnen helpen.
  Een opengesneden ajuin op je nachtkastje leggen als je gaat slapen, helpt om je neus vlugger vrij te maken.
  Vastzittend slijm krijg je los en makkelijker op te hoesten met volgende remedie : rasp een ui, voeg daar een eetlepel of twee honing aan toe, roeren en mengsel laten staan. Het sap van de ui trekt in de honing en samen vormen ze een siroopje. De uien kan je er laten in zitten of eruit zeven (ik laat ze erin zitten en eet ze mee op). Neem elk uur een eetlepel van dit mengsel. Tijdig een nieuw mengsel maken en de ‘behandeling’ voortzetten tot je geen last meer hebt van vastzittend slijm.
  Dit volledig natuurlijk mengsel wel bewaren in de koelkast. Het smaakt niet lekker maar is volledig natuurlijk, goedkoop en bovendien heb je de ingrediënten meestal toch in huis.
  Zowel ui als honing werken antiseptisch.