SOMS IS SIMPEL EN GOEDKOOP BETER DAN DUUR EN INGEWIKKELD

In de jaren zestig en zeventig waren de Verenigde Staten en de voormalige Sovjetunie verwikkeld in een race om de ruimtevaart. Beiden wilden de eersten zijn: de eerste om een ruimtereis te maken, de eerste om een ruimtewandeling te maken, de eerste die iemand op de maan zet. Die wedstrijd was best kostbaar, want ruimtevaart stelde de mens voor onvoorziene problemen, en de oplossingen waren niet altijd goedkoop.

Dora ruimtewandeling 2

Zo puzzelden de Amerikanen op een manier om pennen te laten werken in een toestand van gewichtloosheid. Bij gebrek aan zwaartekracht zakt inkt immers niet naar beneden, zelfs niet in een ballpoint. Om de astronauten in staat te stellen om op papier aantekeningen te maken, ontwikkelden Amerikaanse wetenschappers een speciale ballpoint met een vernuftig druksysteem, waardoor er in de punt altijd inkt beschikbaar was. Het is duidelijk dat deze ruimtepen veel duurder was dan een gewone aardse Bic.

Schrijfproblemen

Amerikaanse ruimtevaartdeskundigen vermoedden dat de Russen met dezelfde schrijfproblemen zaten, maar wisten aanvankelijk niet hoe hun concurrenten de uitdaging van de gewichtloosheid hadden opgelost. Wat voor een pen hadden de Sovjets uitgevonden? Op een dag kreeg een Amerikaan de gelegenheid om een Russische ruimtevaartexpert naar hun ervaringen te vragen. De Rus moest lachen. Pen? Nee, een pen hadden ze niet uitgevonden. Ze gebruikten gewoon een potlood: dan had je helemaal geen last van een gebrek aan zwaartekracht.

Wie zich aanwent om in dure oplossingen te denken, vergeet dat het antwoord soms een simpel potlood van een paar stuivers is. Dat geldt ook voor de alledaagse praktijk van de spaarzame burger. In een aantal gevallen is een kostbare vervanging niet nodig. Een tubetje lijm, een schroef of een naald met een draadje kunnen ervoor zorgen dat een apparaat, een meubel of een kledingstuk weer jaren mee kan. En voor veel dure elektrische huishoudhulpjes bestaan goedkope varianten die hooguit een klein beetje spierkracht vragen. Zelf handmatig raspen, opkloppen of opvegen is spotgoedkoop, en vaak net zo effectief.

Dora gratis pennen 1

Zet je hoofd in de goedkoop-stand. Bedenk, voordat je iets doet, of het goedkoper en minstens zo goed kan. Ontwerp geen dure ballpoint met turbo-ondersteuning, maar pak gewoon een potlood. Simpel en goedkoop is dikwijls de winnaar van duur en ingewikkeld. Zo zit de wereld in elkaar.

LEES MEER:   En als je het nog niet in de gaten had: pennen en potloden zijn soms voor niets te krijgen:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/gratis-pennen-en-potloden/

 

Dit vind je misschien ook leuk...