SOMS MOET JE HET NIEUWS GEWOON NEGEREN

Het leven is dikwijls al hard genoeg. Wie weinig kan besteden en een dagtaak heeft aan het invullen van moeilijke formulieren van de instanties, zit meestal niet te wachten op wereldnieuws over aanslagen, oorlogen en allerlei andere menselijke gemeenheid. Dat kun je er dan net niet bij hebben. Misschien moet je de knop van de televisie wat vaker omdraaien?

dora-afstandsbediening

Aan allerlei vervelende dingen kun jij als doorsnee burger verdraaid weinig veranderen. Het gebeurt zonder jou, vaak in een ander deel van de wereld. Het komt in het nieuws, op de radio of televisie, in de krant en op het internet. Sommige aanslagen of rampen blijven weken in het nieuws. Zelfs de bloemenzee en de kaarsjes, de politieke nasleep, en de interviews met de nabestaanden komen uitgebreid in beeld.

Inleven

De gebeurtenissen zijn ernstig, en we mogen ons best inleven in de slachtoffers. Maar al die narigheid kan je ook droevig maken, en moe bovendien. Wie al te intens meeleeft, kan het gevoel krijgen dat de levenskracht uit zijn of haar lijf wegtrekt. Vooral als je zelf een moeilijke tijd meemaakt, is het gewelddadige wereldnieuws een bron van nog meer angst en ergernis.

Gelukkig zit er een knop op radio en televisie, en kun je berichtjes op Twitter of Facebook overslaan. Niet elke tweet van meneer Trump hoef je te lezen, niet elk detail van daders en slachtoffers hoef je te kennen. Als het je van streek maakt, kijk dan niet. Als je een eerste vage melding van weer een aanslag hoort, dan weet je dat je ’s avonds het hele verhaal in geuren en kleuren op het televisiejournaal zult zien, inclusief alle nare details.

dora reclame

Kijk dan niet! Je weet dat het als eerste item komt. Dan kunt je wegzappen of de tv later inschakelen. Sla de krantenartikelen met uitgebreide achtergronden gewoon over, en lees ander, minder storend nieuws. Dat is niet: je kop in het zand steken. Het is wel: jezelf in bescherming nemen. Niemand heeft er iets aan, als je droevig en depressief wordt. Zeker niet de mensen om je heen.

Familie

Verander in je omgeving, wat je veranderen kunt. Schenk niet teveel aandacht aan de dingen die ver weg gebeuren, omdat ze nu eenmaal gebeuren. Denk aan je eigen familie en vrienden. Die zijn dichtbij. In hun leven kun je wat betekenen. Dat geeft je positieve energie, en dat maakt je dankbaar en gelukkig. Dat is geen holle kletspraat, maar diepe menselijke ervaring. Denk positief, en laat je niet overweldigen door de narigheid in de wereld. Denk positief, en je kunt je eigen zorgen veel beter aan.

Dora rust

LEES MEER:   En daarna gaan we gewoon samen door:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/en-daarna-gaan-we-gewoon-samen-door/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Ineke schreef:

    Helemaal eens!