SPAAR NÚ EENHOORNS!

Ken je de wuppies nog? Een soort buitenaardse pluizenballetjes, die in 2006 de oranjegekte rond het WK Voetbal begeleidden? In ieder geval in de huizen van mensen die bij de Albert Heijn hun boodschappen deden, want daar kreeg je ze cadeau. Je had grote en kleine wuppies, in oranje, rood, wit en blauw. Leuke dingetjes, waar niemand na het WK meer veel aandacht voor had. Misschien ligt er nog wel ergens eentje in een la?

dora-een-hoorn

Nou hup dan: ga zoeken! Een quickscan op veilingsites leert, dat kleine wuppies inmiddels een euro of meer opbrengen, en de grote exemplaren (waar je vroeger iets voor moest betalen) wel tot twintig euro! De gratis pluizenballetjes van twaalf jaar geleden zijn inmiddels begeerde verzamelobjecten. Wie had dat gedacht?

Plastic speeltjes

Toch is het heel normaal dat plastic speeltjes uit chocolade-eieren en andere herinneringsstukken uit een niet eens zo lang verleden verzameld worden. Dat gaat al tientallen jaren zo. Voetbalplaatjes, oude foto’s van Elvis, speelgoedraketten uit de televisieserie Thunderbirds, reclamespeldjes uit de jaren zestig, antieke edities van Barbie en dus ook wuppies zijn zeldzaam, de mensen vonden en vinden ze leuk, en ze willen ze hebben. Soms voor veel geld.

Dus: nú eenhoorns sparen! Want een heleboel meisjes die deze maand van Sinterklaas achteloos een roze eenhoorn met hartjes hebben gekregen, raken die het komende jaar weer kwijt. Omdat speelgoed kapot gaat en wordt verloren. En toch willen ze over twintig jaar aan hun eigen kinderen laten zien, waarmee zij ooit gespeeld hebben. Dan moeten ze naar Marktplaats, waar ze dan voor veel geld worden aangeboden.

‘Beleggen’

Moet je geld ‘beleggen’ in speelgoed dat nu populair is, en mogelijk over twintig jaar verzameld gaat worden? Waarschijnlijk is dat niet zo’n zinvol idee. Lang niet alle prulletjes van vroeger zijn tegenwoordig begeerd. En alleen de exemplaren in zeer goede staat brengen veel geld op. Je moet je dochter dus niet met die eenhoorn laten spelen, maar hem in de verpakking laten zitten, en ‘m het liefst nog luchtdicht sealen. Er zijn mensen die dat echt doen!

Maar dan moet je het spul nog ergens opslaan. Een opslag huren kost ook geld. En misschien heb je wel de verkeerde keuze gemaakt? Misschien wil niemand over twintig jaar nog zo’n roze eenhoorn hebben? Dan zit je er mooi mee! Laat je dochter maar rustig haar roze speelgoed kapot spelen. Bewaar het hoogstens voor later, als herinnering. Niet als belegging.

Dora oranjespullen bewaren klein

LEES MEER:   Je kunt altijd nog ruilen:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/dora-gedachte-van-de-dag/ruilen-is-het-nieuwe-hebben/

 

Dit vind je misschien ook leuk...