‘SPAGHETTI’ VAN COURGETTE? ‘GLUTENVRIJ’?

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Laatst kreeg Tante Dora een vraag over recepten met ‘spaghetti’ of ‘tagliatelle’ van dunne repen courgette of andere stevige groenten. Je ziet steeds vaker recepten met dit soort groenteslierten, ter vervanging van spaghetti en tagliatelle van tarwe of andere granen. Er zijn zelfs speciale snijders, waarmee je met één haal over de courgette zo’n bundeltje slierten kunt maken. Vaak is de bereiding vrijwel identiek aan pasta van graan. Waarom is ‘pasta’ van groente de laatste tijd zo populair?

Dora courgettepasta 1

Natuurlijk is het nooit weg om groente, groente, groente te eten. Als je pasta door groente kunt vervangen, zonder de bereiding van het gerecht sterk te veranderen, heb je toch weer extra vitamientjes gegeten, die niet in graanproducten zitten.

Doodsbang

Bovendien zijn veel vrouwen doodsbang dat de koolhydraten in traditionele pasta je dik maken. Groente bevat nauwelijks koolhydraten: tel uit je dieetwinst. Die winst is eigenlijk dubbel: je blijft slank omdat je geen koolhydraten eet, en je eet ook nog een onsje extra groente, zonder dat het je veel moeite kost. Gezond in het kwadraat. Zogenaamd ‘low carb’ voedsel is hip in Amerika. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan is het merendeel van de mensen veel te dik, en elke hap pasta minder betekent misschien wel een pondje minder overgewicht.

De ware reden waarom spaghetti en tagliatelle van groente zo populair zijn, is de angst die veel Amerikanen hebben ontwikkeld voor gluten. Gluten zitten in de meeste granen, en zorgen na maling en het toevoegen van water voor binding. Zo kun je van het graan brood maken, of pasta. Nu is een piepklein gedeelte van de wereldbevolking overgevoelig voor gluten. Het gaat om enige procenten, die allergische reacties krijgen van de consumptie van graanproducten.

Dora courgettepasta 2

Zoals gezegd, is dat maar een erg kleine groep. Maar allerlei dieetgoeroes, vooral in de VS, roepen nu om het luidst dat gluten zo’n beetje de hele bevolking vergiftigen. Elk pijntje en weeweetje wordt geduid als een signaal van een ontluikende glutenintolerantie. Geen brood meer eten, geen pasta, geen koek!, is het recept van de dieetgoeroes. Uiteraard springt de commercie daar juichend op in. Als veel mensen bang worden gemaakt voor gluten, dan is er veel geld te verdienen met producten zonder gluten. Ook in ons land staat op steeds meer verpakte levensmiddelen dat ze ‘glutenvrij’ zijn. De gekte gaat zelfs zo ver, dat het etiket ‘glutenvrij’ wordt geplakt op artikelen die van zichzelf onmogelijk gluten kunnen bevatten, zoals melk.

Geen gluten

‘Spaghetti’ van courgette bevat inderdaad geen gluten. Dat is fijn voor mensen die gluten echt niet kunnen verdragen. Bovendien is het een geruststellend idee voor mensen die weliswaar niet aan intolerantie voor gluten lijden, maar bang zijn dat ze het toch wel hebben. En het is natuurlijk weer een briljante streek van de voedingsmiddelenindustrie, die met deze hype weer heel veel geld gaat verdienen.

Eet rustig tagliatelle of spaghetti van courgette. Maar negeer al de voedselgoeroes, die over jouw rug, dankzij de door hen zelf aangeprate onlustgevoelens, stinkend rijk worden. Elke voedseltrend heeft uitgekookte aanvoerders, die niet kunnen wachten om jou geld uit je zak te kloppen. Vergeet dat nooit.

courgette 1

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...