SPORTEN EN BEWEGEN KUNNEN (BIJNA) GRATIS

We hebben het er wel eens vaker over, hoe sport en beweging je gezond kunnen houden. Jouw lijf blijft gezond, maar ook je portemonnee, want ziekten en gebreken zijn erg duur, zeker in deze tijd van geprivatiseerde gezondheidszorg. Maar ook sporten en bewegen lijken vaak zo duur te zijn. Als je de tarieven van de sportschool bekijkt, dan slaat je soms de schrik om het hart, als minderverdienende. En een zwembad of sportclub is ook niet gratis.

Toch hoeft sportief bezig zijn niet veel te kosten. Want bewegen hangt niet af van een hal vol toestellen of een bak met water en chloor. Sporten kan vrijwel gratis, als het moet. Of in ieder geval voor minder geld dan je dacht. Juist omdat lichaamsbeweging zo goed voor je is, geven we je vandaag enige suggesties, hoe je dat voordeliger kunt doen:

  • Wandelen is gratis. Schoenen heb je, benen heb je, buiten is de ruimte: dan kun je wandelen! Een lekker stukje naar het winkelcentrum lopen is al wandelen. Als je wandelen echt als serieuze sport wilt bedrijven, dan staan er op internet voldoende schema’s om je prestaties geleidelijk en verantwoord op te bouwen. Speciale schoenen zijn niet onprettig, maar op een paar gewone stappers kan het ook.
  • Hardlopen kost een klein beetje meer geld dan wandelen, omdat je er speciaal schoeisel voor nodig hebt. Probeer niet lange afstanden te gaan joggen op gympjes. Dan krijg je geheid blessures. Investeer dus in speciale hardloopschoenen. Die zijn niet echt goedkoop, maar voor minder dan honderd euro heb je al een bruikbaar paar. Goed voor zeker anderhalf jaar ongestoord trainen. Schema’s van het internet downloaden of uit de bibliotheek lenen, een paar oude sportkleren aan, en hup!
  • Het wordt al een beetje kouder, maar in het warmere seizoen kun je gratis zwemmen in recreatieplassen en in zee. Een oud badpak of een vergeten zwembroek is alle kleding die je nodig hebt. Sommige gemeenten hebben regelingen voor ouderen en minima, zodat ze tegen gereduceerde prijzen een abonnement op het zwembad kunnen nemen. Vraag er eens naar.

  • Kinderen móeten sporten. Gelukkig heeft een groot aantal gemeenten regelingen, die minder draagkrachtige ouders financieel ondersteunen, bijvoorbeeld bij het betalen van lidmaatschappen van sportverenigingen en speciale sportkleding. Vraag ernaar. Het is zeker geen schande, en sport heeft het leven van veel minder rijke kinderen ingrijpend veranderd. Dus waarom zou je jouw kind het sporten ontzeggen. Gewoon vragen.
  • Dit lijstje zou natuurlijk niet compleet zijn zonder het televisieprogramma Nederland in beweging, dat elke dag even na negenen wordt uitgezonden, en dat bovendien dagelijks wordt herhaald. Zonder poespas en poeha de sportschool thuis, onder deskundige leiding en zonder dure abonnementen. Heel veel mensen doen het echt elke dag, en zijn er laaiend enthousiast over.

Zelfs als je weinig geld hebt, kun je flink bewegen en sporten. Je lijf en je portemonnee zullen het je danken. Bovendien voel je je lekkerder na een flink stuk zwemmen of wandelen, en heb je meer veerkracht in je lijf en in je kop. Dat kan in moeilijke situaties net het verschil maken.

LEES MEER:   Bij een slimme manier van workout hoort ook een verstandig dieet, zonder poespas:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/de-nieuwste-voedseltrend-het-tante-dora-jaren-vijftig-dieet/

 

Dit vind je misschien ook leuk...