STAND-BY IS EEN DURE LUXE

Als je nog weg gaat, deze zomer, zet dan vooral alle stand-by-knopjes uit. Juist in vakantietijd loeren inbrekers ’s nachts door de ramen naar binnen, om te zien of er in de duisternis stand-by-lampjes gloeien. Stand-by betekent immers: daar staat een televisie, een recorder, of een ander duur elektrisch apparaat. Alleen al om die reden zou je de stand-by-knop uit moeten zetten.

Dora stand by knop 2

Maar de stand-by-knop is ook een energievreter. Het apparaat is immers constant een klein beetje ingeschakeld. Het verbruikt een beetje energie om een beetje ingeschakeld te zijn. Maar als je maar lang genoeg een beetje ingeschakeld bent, dan kost dat uiteindelijk een boel stroom. En dus geld. Volgens sommige berichten wel twaalf euro per jaar per apparaat dat regelmatig in de stand-by-stand staat. Maal het aantal apparaten dat je laat wachten, reken maar uit.

Onzichtbare stand-by

Overigens zijn er ook apparaten die stroom verbruiken zonder dat ze merkbaar stand-by staan, dus zonder dat er een lichtje brandt. Zodra je de stekker in het stopcontact steekt, wordt een soort onzichtbare stand-by in werking gezet. Volgens een medewerker van het Tante Dora Technisch Laboratorium (TDTL) is dat, om het opstarten van het apparaat met een halve seconde te versnellen. Big deal! Diezelfde medewerker vertelde ons, dat hij een apparaat heel zacht hoorde brommen, terwijl hij het niet met de knop had ingeschakeld. Toen hij de stekker eruit trok, hield het brommen op. Iets dat bromt, verbruikt elektriciteit. Voor een halve seconde opstartwinst!

Dora stand by knop

De stekker eruit dus, als je een apparaat lang niet gebruikt. En de stand-by liever niet aan. Tenzij je slecht ter been bent en alles vanuit je stoel met afstandsbedieningen moet regelen. Voor gezonde mensen is een stukje wandelen naar een knop alleen maar gezond. En ze houden uiteindelijk best veel geld over.

LEES MEER:   Wie slim is (en wil besparen) kan ook beter de opladers uit het stopcontact halen, als er niets op te laden valt:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/onderhoud-reparatie/opladers-uit-het-stopcontact/

 

Dit vind je misschien ook leuk...