STEEDS MEER BURGERS HELPEN BURGERS

Het ziet ernaar uit dat de regering in Den Haag weinig zin heeft om belangrijke dingen voor de burgers te regelen. Pensioenen, gezondheidszorg, inburgeringscursussen, onderwijs of maatschappelijke ondersteuning? Dat doen de burgers zelf maar, na onderhandelingen met allerlei op geld beluste marktpartijen. ‘Privatiseren’ noemen ze dat. Of de Rijksoverheid dumpt de taken bij de gemeenten, en geeft er de helft van het normale budget bij. Zoek maar uit. De gemeenten staan dichter bij de burger, dus dat kunnen zij vast goedkoper. Veel plezier ermee.

dora-burgers-helpen-burgers

De Haagse heren en dames laten de burgers glashard in de steek. Gelukkig zijn er steeds meer burgers die andere burgers helpen, als dat nodig is. In heel Nederland ontstaan er clubjes en organisaties, die helpen als de huishoudkas niet klopt, als er zinloos gesolliciteerd moet worden, als de overheid je als een hond behandelt, of als je het als worstelende burger gewoon even niet meer ziet zitten. Soms bestaan die initiatieven uit niet meer dan een spontane bak koffie en een luisterend oor in het buurtcentrum. Soms zijn het vrijwel professionele organisaties, die dingen doen die vroeger de gemeentelijke Sociale Dienst deed.

Kunst van het Rondkomen

In die laatste categorie valt bijvoorbeeld Stichting de Kunst van het Rondkomen in Leeuwarden, die we je vandaag kort voorstellen. Kunst van het Rondkomen is een groep vrijwilligers, die uit eigen ervaring weet wat het is om (te) weinig geld te hebben. En hoe het is om daardoor in de mallemolen van allerlei instanties terecht te komen. Het zijn dus lotgenoten die lotgenoten helpen.

Wat doet Kunst van het Rondkomen zoal? In de eerste instantie: vooral luisteren. Dus niet over de hoofden van de hulpvrager heen, maar samen met de mensen. Er wordt op allerlei manieren hulp geboden, bijvoorbeeld hulp bij het invullen van formulieren, of hulp bij het in kaart brengen van schulden. De vrijwilligers kunnen je helpen bij het budgetteren, of je bijstaan in de omgang met instanties. Het hele verhaal, dus.

Dora kopen op internet

Stichting de Kunst van het Rondkomen is alleen voor inwoners van Leeuwarden. Rotterdammers hebben dus pech. Maar het is een mooi en volwaardig initiatief, dat aangeeft hoe burgers burgers gaan helpen, als de overheid het niet meer (voldoende) doet. In die zin is het ook een teken van hoop: als je elkaar blijft vasthouden, hoeft niemand overboord te vallen. Een goed voorbeeld, dat hopelijk op veel plaatsen doet volgen.

De website van Kunst van het Rondkomen: http://dekunstvanhetrondkomen.nl/

Dora liefdadigheid

LEES MEER:   Als uitkeringsgerechtigde is het slim om bepaalde ‘vakliteratuur’ te bestuderen:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/vakliteratuur-voor-uitkeringsgerechtigden/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Marga schreef:

    Goed dat er vrijwilligers zijn die dit soort dingen willen doen voor anderen die het zelf niet kunnen!
    En ja, de hoge heren laten de burgers inderdaad gewoon barsten. Ik vind het schandalig dat dit gebeurt in ons land. Het maakt ze werkelijk niets uit of de burger rond kan komen. Ze denken: ‘Allemaal bezuinigen dames en heren, alleen wij, de hoge heren, krijgen loonsverhoging en bonussen’.