STEMMEN IS WEL BELANGRIJK

We zeggen het wel eens vaker: wij van Zuinig met tante Dora doen niet aan politiek. Ieder is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen politieke keuze. Maar wij neven vinden het wel belangrijk dat je de belangrijkste stem die je hebt, die ene stem in het stemhokje, wel gebruikt. Over anderhalve week, op woensdag 21 maart, worden er gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Dan kun je meebeslissen over de samenstelling van de gemeenteraad, zeg maar: het gemeenteparlement. En daarmee over het stadsbestuur. Dat stadsbestuur, ook wel deftig het College van Burgemeester en Wethouders genoemd, wordt meestal samengesteld uit leden van de sterkste partijen in de gemeenteraad.

dora-verkiezing

De plaatselijke verkiezingen zijn belangrijker dan je denkt. In de afgelopen jaren heeft de politiek in Den Haag veel taken van het Rijk overgeheveld naar de gemeenten. Vaak kregen de gemeenten voor het uitvoeren van die taken minder geld dan er voorheen door het Rijk voor werd betaald. Veel gemeenten moeten daarom vervelende keuzes maken. Kies je voor het in stand houden van de thuiszorg, of voor het opknappen van de riolering? En-en is vaak geen optie meer. In veel gevallen is het of-of.

Stemwijzers

Wat kies jij, op 21 maart? Voor wie niet weet te kiezen, is er hulp in de vorm van een handvol stemwijzers. Bovendien strooien de partijen de komende tijd kwistig met allerlei folders en ander campagnemateriaal. Als je nu begint met zoeken en nadenken, dan kun je op de 21ste een goede keuze maken.

Een andere manier om dingen te veranderen, is het organiseren van allerlei burgerinitiatieven. Ook de Voedselbank is ooit als een klein privé-initiatief begonnen. Als je wilt, kun je in jouw omgeving projecten opzetten, die bij jou in de buurt het verschil maken. Je kunt je als vrijwilliger aansluiten bij bestaande initiatieven, zoals sociale stadslandbouwprojecten en de Voedselbank. Maar je kunt, samen met anderen, misschien ook iets heel nieuws opzetten: vrij van inmenging van de overheid, vrij van dwang en regels, gericht op een nieuwe manier van leven met elkaar.

dora-stemmen-tellen

Ook zulke sociale, kleinschalige en duurzame projecten zijn in principe een vorm van politiek bedrijven, al komt er geen politieke partij aan te pas. Want dergelijke projecten hebben wel invloed op de maatschappij, en hoe wij met elkaar samenleven en samenwerken. Daar kun je heel lang over praten en discussiëren. Maar de beste manier is simpelweg om het gewoon te DOEN, en dan maar te kijken waar het schip strandt. Achter de geraniums van de teleurstelling blijven zitten, is geen goede aanpak. De kussens eens flink opschudden en erop uit trekken: dat biedt de beste kans op succes. Daar gaan wij van tante Dora in ieder geval voor.

LEES MEER:   En na de verkiezingen gaan we gewoon weer samen door:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/en-daarna-gaan-we-gewoon-samen-door/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Marielouise schreef:

    Dit jaar ga ik voor het eerst niet meer stemmen.
    Ze doen er toch niets mee en doen precies wat ze zelf willen of de burgers het er wel of niet mee eens zijn.
    Dat stemmen is alleen voor de vorm, verder betekent het niets.